Port de Mataró: Comença la rehabilitació integral

Generalitat i Ajuntament inverteixen 12 milions d’euros per reflotar l’equipament

  • Mireia Biel / Imatges Cedides
  • Dijous, 10 Juliol 2014 12:18

Port Imatge Aeria

El Port de Mataró canvia de rumb a partir del 2015. Generalitat i Ajuntament invertiran generosament en l’equipament mataroní, un dels més importants de Catalunya. I ho faran per fer un lífting a una zona que en els darrers anys s’havia anat deteriorant com a conseqüència de la fi de les concessions per explotar els espais que el conformen. Amb les reformes, es vol crear un espai dinàmic i obert a la ciutat, capaç de ser un centre econòmic, però també d’activitat social i festiva.

La Festa del Port, alguns concerts per Santes, botigues al carrer o una mostra de furgonetes vintage, són algunes de les darreres activitats que ha acollit el Port de Mataró. Un espai ampli i obert al mar probablement desaprofitat en els darrers anys. L’arribada de l’Hotel Atenea va ser un revulsiu per a la zona, però no prou potent per atraure noves inversions, ni els mateixos mataronins, acostumats a fer vida al centre de la ciutat o en punts neuràlgics dels diversos barris.

Inversió de 12 milions d’euros

Generalitat i Ajuntament, però, han dissenyat un pla pel qual tot això ha de canviar. Diverses accions permetran convertir el Port en un nou punt de trobada. Les dues institucions, que conformen el Consorci que gestiona l’equipament, invertiran 12 milions d’euros en cinc anys, a partir de l’any 2015. L’objectiu principal és adequar la dàrsena de la nàutica esportiva, renovant pantalans, torretes de subministrament, paviments o accessos. A més a més es reurbanitzarà l’espai de la zona comercial del port, millorant el paisatge global i generant una gran plaça per a esdeveniments.

Ricard Font, secretari d’Infra­estructures i Mobilitat i president del Consorci Port de Mataró, va assegurar dilluns en roda de premsa que “cal posar el Port al servei del país i de la ciutat”, justificant així una inversió en un “port multisectorial” que ha de convertir-se en un “nou centre econòmic”. Així, per cada euro que s’inverteixi, es calcula que se’n generaran 9 de privats, assolint així una inversió privada final de 100 milions d’euros, segons preveuen. Aquest efecte multiplicador, per tant, hauria de convertir el Port de Mataró en un dels motors de l’economia de la ciutat. 

Port roda de premsa

Costos ajustats

L’activitat del Port no és precisament minsa. Es disposa de 1.080 amarraments amb eslores compreses entre els 7 i els 30 metres. A més a més, hi ha més de 70 locals comercials, un hotel, 200 aparcaments coberts i 200 pallols, entre altres serveis. Per això, els gestors del Port calculen que les adequacions que començaran l’any vinent finalitzaran el 2024, ja que s’efectuaran per fases per tal de fer compatible l’activitat ordinària dels serveis portuaris i l’execució de les obres. En aquest sentit, Joan Bellavista, gerent del Consorci, va remarcar que es tracta “d’una inversió gradual que ens permetrà aconseguir un port de molta qualitat amb uns costos molt ajustats”.

Noves licitacions

La manca d’inversions i d’activitat al Port de Mataró no és únicament causa de la crisi econòmica, sinó també de la finalització de les concessions, que caduquen el 2018. A només quatre anys del venciment d’aquests contractes, no hi ha inversors que vulguin arriscar-se per un període tan curt. El mateix alcalde de Mataró, Joan Mora, ho reconeixia i va puntualitzar que “la decadència del Port es deu a la fi de les concessions i per això cal repensar-ho”. D’aquí que s’avanci la licitació de noves concessions d’amarratges i locals aquest mateix juliol per tal de propiciar una “rehabilitació integral a partir d’inversions públiques – els 12M anteriors- i privades”, segons Mora.

És la primera vegada que s’avança un període de licitació de concessions abans que finalitzin les anteriors, però per Mora, “s’han de corregir els errors de concepció i donar la volta al projecte per dissenyar-ne un de nou obert a preus populars”. I és que els preus de les concessions seran fins a un 50 per cent més barats que a la resta de Catalunya gràcies a les bonificacions que podran aplicar-se per la bona gestió del Port. Bellavista va detallar que “les concessions seran a 10, 15 o 30 anys i vindran acompanyades d’una inversió obligatòria que farà difícil la presència d’especuladors que relloguen espais”. Fins ara, només se n’adjudicaven per 30 anys.

S’han de corregir errors de concepció antics i dissenyar un nou Port més atractiu a preus populars

Aquestes condicions avantatjoses s’obren en un termini de sis mesos, és a dir, des d’aquest juliol i fins al gener de 2015. A partir de llavors, però, les condicions per a les noves concessions seran les del mercat i els preus, els generals del moment.  

La inversió i la licitació de noves concessions seran els dos ingredients clau pel Port del futur més immediat. Dos elements que permetran generar activitat econòmica en un moment en què, tal com van afirmar els gestors del port, “el país necessita inversions”. I tot gràcies a un espai que ha restat oblidat els últims anys, però que té una projecció local i nacional massa potent per obviar-lo.

Port simulació pasarela

LES CLAUS

1. S’avança la licitació de noves concessions perquè arribi la inversió privada que complementi la pública.

2. S’aposta pel Port com a motor econòmic amb 12 milions que poden generar-ne més de 100 per a la ciutat.

3. Es renovarà la imatge i les instal·lacions sense afectació en la part nàutica ni comercial.

4. Les noves concessions surten a meitat de preu per la bonificació de la bona gestió duta a terme.

Important impacte econòmic
A banda de la important inversió econòmica pública que es farà, l’impacte que tindrà també serà notable. Actualment, el Port de Mataró dóna feina a 40 persones directament i a 348 indirectament en les activitats d’indústria i serveis nàutics, hostaleria, comerç, turisme i formació. Amb les obres, es crearan fins a 120 llocs de treball temporal en el sector de la construcció, però està previst que se’n generin 36 d’estables en el sector nàutic, turístic i comercial, a banda de la consolidació dels actuals.  

L’impacte de les inversions tant públiques com privades no repercutirà únicament en els llocs de treball, sinó també en la gestió de l’espai portuari. I és que totes les accions previstes a partir del 2015 inclouen mesures de sostenibilitat. Tot pensat per millorar l’eficiència energètica, reduir el consum d’aigua i les emissions de gasos contaminants, així com altres mesures de mobilitat sostenible.

Port Simulació comercial

Nova zona comercial
La Unió de Botiguers ja ha intentat donar una empenta a la zona comercial del Port de Mataró mitjançant activitats, celebracions i botigues al carrer. Amb la nova inversió es vol crear un espai públic que generi un parc-jardí, una gran plaça per a esdeveniments i una reordenació de la zona de terrasses. Els gestors del Port van assegurar que volen crear un eix integrador ciutat-port que permeti dinamitzar l’activitat que es generi en els dos pols. Així, el Consorci ja està treballant en un pla comercial i d’usos de la zona comercial per impulsar-la.