25 espelmes per l’educació secundària del Pla d’en Boet

L’IES Pla d’en Boet celebra un quart de segle d’educació a Mataró

  • Marta Gómez / Fotos: cedides
  • Dijous, 19 Juny 2014 10:37

Ciutat 2013, 25 anys pla d'en boet 1

La personalització i el treball individual amb els alumnes ha estat al llarg dels últims 25 anys l’especialitat de l’IES Pla d’en Boet.  Aquest mateix Institut ha format milers de nois i noies de Mataró –i també de fora- que ara es retroben per celebrar el primer quart de segle de la seva trajectòria educativa.  L’AMPA, els alumnes i el professorat han treballat conjuntament per tirar endavant el model del centre d’educació que ha apostat des d’un inici en el suport de l’escola pública catalana i de qualitat. Coneguem la història de l’Institut creat el 1988.  


Aquest curs escolar, el 2013-2014, encara no havíem parlat de la celebració dels 25 anys de l’Institut d’Educació Secundària (IES) Pla d’en Boet. Fa unes setmanes van organitzar l’acte institucional de celebració, realitzat al mateix centre. Aquell dia, conjuntament amb alumnes i exalumnes, professors i exprofessors i directors i exdirectors van repassar la història i vivències d’aquest centre educatiu de Mataró que ha arribat al quart de segle de la seva trajectòria activa.

Ciutat 2013, 25 anys pla d'en boet 2

La història

L’IES Pla d’en Boet va néixer el 1988 compartint espais amb l’escola primària Pla d’en Boet (i com a extensió de l’IES Satorras) però centrant-se en l’educació de Batxillerat. Aquells primers anys la majoria dels alumnes que acollia el centre eren de Mataró, tot i que també n’arribaven d’Argentona, que llavors encara no tenia Institut. El Pla d’en Boet, aleshores, tenia molt pocs alumnes i professors (als inicis van començar amb dues línies de BUP), però de mica en mica va anar creixent en volum. En implantar-se l’ESO es va necessitar un edifici nou per l’increment d’alumnes, que pràcticament arribava al miler de persones. Era evident que l’edifici s’havia fet petit, fins al punt en què van estar una temporada amb barracons al pati de l’Institut on s’impartien classes. Des del Departament d’Educació es va decidir fer un nou equipament, que es va inaugurar l’any 1999. Unes instal·lacions més modernes de les que ja tenien i amb molt més espai.

L’Institut actual

Actualment l’IES Pla d’en Boet compta amb un total de 3 línies d’ESO i dues línies de Batxillerat. La proporció d’alumnes respecte al 1999 ha disminuït per la creixent demanda de places en altres centres que s’han anat construint al llarg d’aquests 25 anys. Ara hi ha 400 alumnes matriculats al centre i prop de 40 professors que vetllen pel seu aprenentatge i desenvolupament acadèmic. Es tracta d’un centre en què la principal prioritat és l’atenció individualitzada dels alumnes. Tots els espais, a més, s’han anat modernitzant a poc a poc amb materials d’última generació, per pujar al tren, també, de les noves tecnologies dins de l’aula.

Ciutat 2013, 25 anys pla d'en boet 3

El professorat i l’AMPA

Actualment la direcció del centre és a càrrec de l’Elvira Carrió, tot i que pel mateix lloc han passat Antoni Juan, Maria Assumpció Carreño i Vicent Roig, entre altres. Des del professorat s’ha vetllat sempre, i ho asseguren ells mateixos, per ser conscients de la realitat i adaptar-se a l’entorn. Les noves tecnologies en aquest sentit han jugat un paper fonamental i prioritari que no han desaprofitat. “Aquest curs hem quedat segons al concurs websALPUNT.cat la qual cosa ens motiva a continuar treballant en aquest aspecte, ja que creiem que per als nostres alumnes és un valor afegit”, explica l’actual directora Elvira Carrió.

L’AMPA és quelcom que, segons Carrió, acaba de formular les tres potes del centre educatiu (professorat-alumnes-pares). Des de la mateixa AMPA asseguraven al programa La Fàbrica d’M1TV que “ha estat un any de molta feina” que, per una banda, ha anat vinculat al 25è aniversari però per l’altra “per l’elecció de l’Elvira com a nova presidenta i altres renovacions en la direcció”, explicava la presidenta de l’AMPA, Rosa Maria Cortés. Un dels secrets del funcionament d’aquesta Associació de l’IES Pla d’en Boet és que fan reunions mensuals amb objectius molt clars: “volem saber el què passa a l’Institut i als alumnes per, sobretot, mantenir el treball conjunt i els projectes comuns”, explicava Cortés.

Model educatiu

El model d’escola catalana pública i de qualitat també arriba a l’IES Pla d’en Boet. I ho fa des de fa molts anys. Un tema que, a més, forma part de l’actualitat quan arriben noves notícies entorn, per exemple, de la ja coneguda Llei Wert. La directora, davant la pregunta sobre el model educatiu, contesta clara i directament: “El curs passat el nostre Institut es va adherir al manifest “Somescola.cat” patrocinat per Òmnium Cultural en suport d’una escola catalana en llengua i continguts, que no separi els infants i joves per la seva llengua d’origen i que ajudi a construir una societat més cohesionada, democràtica i lliure”.

A més a més, des de l’Institut i amb el seu Projecte Lingüístic s’aplica la immersió lingüística i es treballa el bilingüisme en algunes matèries en llengua anglesa. Volen que els seus alumnes puguin estar a l’alçada del nivell d’anglès que es demana en estudis superiors.

L’IES Pla d’en Boet va plantar una olivera  com a símbol i record a totes les persones vinculades al centre que ja no hi són.

Ciutat 2013, 25 anys pla d'en boet 5

 

Una feina després dels estudis?

Tot i que sembla que el futur més immediat és més optimista que els darrers anys, la situació per trobar feina és complicada. Què passa amb els alumnes que estudien i que ben aviat sortiran al mercat laboral? “El nostre Institut encamina els alumnes a estudiar i preparar-se el màxim possible per a què tinguin un futur millor dins d’una societat que cada vegada és més exigent”.

25 anys, una llarga celebració

Com dèiem a l’inici del reportatge, ja fa unes setmanes que l’IES Pla d’en Boet va fer l’acte institucional de celebració d’aquests 25 anys de la seva història. No obstant això, s’han fet diferents activitats al llarg d’aquest curs per festejar l’aniversari. La direcció mostra satisfacció i orgull assegurant que aquests 25 anys “són un motiu de satisfacció per la feina ben feta que s’ha fet durant tots aquests anys”. “Esperem sumar-ne molts més amb la mateixa il·lusió que tenim ara i continuar el treball que estem fent amb els nostres alumnes i les seves famílies per aconseguir millors resultats en un futur”, explica Carrió.

L’IES Pla d’en Boet es mostra com a referent d’Institut familiar i proper. Treballen per transmetre els valors de l’esforç, la solidaritat, el respecte i el treball en equip. Valors importants a transmetre també aquest any, conjuntament amb la campanya “Mataró, ciutat de valors”.  Uns valors que, des del centre educatiu creuen que fa que els seus alumnes “aconsegueixin uns bons resultats acadèmics” i “creixin com a persones responsables en un món canviant que necessita joves amb una mentalitat oberta al món”.

Ciutat 2013, 25 anys pla d'en boet 4
Alumnes triomfadors
“Treballem perquè tots els nostres alumnes, quan acabin, tinguin les eines necessàries per continuar formant-se en els diferents estudis que actualment s’ofereixen”, explica Carrió. L’exalumne Cristian Escribano, que actualment estudia la carrera de Dret i d’Història alhora, recorda el canvi de l’Institut a la Universitat molt diferent respecte a la relació amb els professors: “El Pla d’en Boet fa un tracte de família-professor molt directe i aleshores trobes molta diferència en entrar a la universitat”.

Per altra banda, el també exalumne Carlos Torres, valora molt satisfactòriament el seu pas pel centre: “En tinc una experiència molt positiva. Personalment, gràcies al professorat i companys amb els quals vaig compartir estudis, vaig descobrir el meu interès per l’enginyeria i el meu futur professional”. Torres ha estat guardonat aquest mateix mes pel Ministeri d’Educació com a millor expedient acadèmic d’Enginyeria Tècnica en Informàtica. “El Boet tenia, i té, estudiants molt diferents en molts àmbits i crec que sempre ha aconseguit integrar els interessos educatius en un únic centre. [...] És tot un orgull ser una d’aquestes generacions –que han passat pel centre al llarg dels 25 anys- sabent tot l’esforç que s’hi ha dedicat”, conclou Torres.

Web del centre: www.iespladenboet.cat

El Tot Mataró i Maresme
Carrer d'en Xammar, 11
08301 - Mataró

Tel: 93 796 16 42
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Anuncieu-vos a El Tot Mataró!
Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la. / Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

© El Tot Mataró i Maresme - 2014

Avís legal i condicions generals d'ús
Advertència de privacitat

Lloc web desenvolupat per tàctic.cat

Amb la col·laboració de: