Viladomat i la seva gran obra redescoberta

Mataró és epicentre de la gran exposició centrada en el pintor del barroc

  • Marta Gómez / Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 22 Maig 2014 11:02

Cultura 2013, viladomat 1

Antoni Viladomat és el pintor del barroc més reconegut del moment. Mataró, Barcelona, Girona i Lleida s’han unit per retre-li homenatge i per commemorar el Tricentenari de 1714. La capital del Maresme acull al Museu de Mataró l’exposició “Redescobertes” i revalora la Capella dels Dolors de la Basílica de Santa Maria, obra també del pintor. Coneguem més a Viladomat.


Sovint si no ens expliquen com han pintat un quadre i quina història té al darrere, ens costa visitar els museus. Uns museus que moltes vegades mostren petits tresors. Aquestes obres extraordinàries que normalment trobem als museus, no sempre es poden exposar en aquests. La ciutat de Mataró, per exemple, té la gran sort de tenir el conjunt dels dolors de la Basílica de Santa Maria. Una gran mostra i alhora, una petita joia, que té la ciutat. Les pintures que té la capella dels Dolors i la Sala de Juntes, igual com les que des de divendres passat s’exposen al Museu de Mataró, són d’Antoni Viladomat, el gran pintor del barroc.

El pintor

Antoni Viladomat neix el 1678 a Barcelona i se’l considera avui en dia com un dels màxims exponents de la pintura de principis del segle XVIII, tot i que, en l’època, no era considerat de la mateixa manera. La Guerra de Successió marca un abans i un després en l’obra del pintor. Abans de 1714 Viladomat és poc conegut, no té un taller propi i no té ni prestigi ni fama com a pintor. Segurament l’entorn del pintor també provoca que no evolucioni massa en els primers anys. Mentre Joan Grau, Pau Prim i Joan Gallart lideren el panorama pintoresc a Barcelona, Viladomat treballa en la penombra.

A partir de 1720 l’obra de Viladomat fa un tomb i –amb la mort de Joan Gallart (qui ja havia començat el conjunt dels Dolors de Mataró) i de Pau Prim – se li encarreguen obres importants al seu, ara sí, taller propi. Un dels encàrrecs més importants serà el de completar la Sala de Juntes del conjunt dels Dolors de Mataró, completar les pintures del retaule de la mateixa Capella i els grans quadres a l’oli que representen el Via Crucis, situats a la Capella dels Dolors de la mateixa ciutat.

Cultura 2013, viladomat 2

L’obra de Viladomat

Qui segurament més coneix l’obra del pintor Viladomat és Francesc Miralpeix, el comissari de tota la mostra, historiador de l’art i especialista en la figura i obra del pintor. Miralpeix, que va inaugurar les exposicions de Mataró divendres passat, va parlar de Viladomat com “el portador de la tradició i el que obre les portes a una altra manera d’entendre l’ofici i l’art de la pintura”. Miralpeix va fer esment al canvi de tendència del pintor i l’evolució entre les primeres obres i les últimes que se’n coneixen: “La primera obra és encara d’un Viladomat en formació” assegura el comissari, mentre que afegeix que “l’obra final és d’un Viladomat molt més lluminós, una pintura molt més classicista i amb un aspecte del disseny molt més ampli”. La majoria d’obres s’exposen en molt bon estat de conservació, segurament per la seva poca exposició fins al moment.

La tècnica Viladomat

L’estil de l’obra del pintor barroc no és massa diferent de la de la resta de pintors d’aquell moment. Miralpeix però, explicava que Viladomat va saber trobar un tipus i un estil propis que el van portar a trobar, també, el seu mercat de “consumidors” que el va acollir de seguida. “Són composicions molt serenes, obres amb una pràctica del dibuix molt atenta al darrere, és a dir, que es compon i s’estudia abans de realitzar-les”, detallava el comissari de la mostra que concloïa: “Viladomat té una paleta cromàtica molt característica, molt bàsica, però, alhora plena de matisos que, d’alguna manera, va acabar conformant una obra molt important”.

Cultura 2013, viladomat 3

1 exposició, 5 seus i 4 ciutats

L’obra de Viladomat està repartida i exposada des de fa pocs dies per tot Catalunya, de fet, a 4 ciutats: Barcelona, Girona, Lleida i Mataró. Quatre municipis que s’han unit en el projecte anomenat “El pintor Antoni Viladomat (1678-1755)” i que se sumen a la commemoració nacional del Tricentenari dels fets de 1714. “En cada una de les seus el que es pretén donar és un punt de vista, un angle i una perspectiva que vagi completant, vagi acabant de fer, una mirada el màxim d’ample de la figura del pintor i la seva obra”, explicava Miralpeix.

Al Museu de Lleida Diocesà i Comarcal s’han posat els cicles de pintures més grans, que eren els monàstics “on Viladomat va excel·lir”, detalla el comissari. Al Museu d’Art de Girona es mostra una antològica de l’home i la seva obra d’una manera més àmplia per mostrar l’evolució de la pintura de Viladomat. Al Museu Nacional d’Art de Catalunya s’ha posat accent als dibuixos, que per primera vegada es mostren públicament i es coneix aquest vessant del pintor. I tant al Museu de Mataró com al Museu Arxiu de Santa Maria de la nostra ciutat s’hi ha volgut destacar l’obra més desconeguda del pintor i també la de més qualitat. “En tota la mostra s’ha fet una tria d’obres pràcticament mai vistes que conformen el nucli i l’essència de la seva pintura”, explica Miralpeix
Viladomat és, sens dubte, un dels grans redescoberts en la pintura de Mataró. La seva vinculació amb la ciutat, on va conèixer la seva dona el fa, encara, més especial.

Inauguració i conferència als Dolors
El comissari de tota la mostra, Francesc Miralpeix, divendres passat va inaugurar l’exposició al Museu de Mataró, anomenada “Redescobertes” abans de fer una conferència a la mateixa Capella dels Dolors parlant de l’obra de Viladomat. Entre els quadres més destacats que s’exposen ara al Museu hi ha uns apaïsats de figures ajagudes enmig de paisatges i els dibuixos preparatoris dels grans quadres. Hi trobem obres com la imatge de la verge de la Mercè, el Sant Tomàs, el quadre d’altar dedicat a l’orde franciscà o la mateixa Fundació de l’orde de la Mercè que el comissari explicava d’aquesta manera: “És un quadre característic del pintor, sempre amb les mitges figures al davant, amb composicions molt equilibrades i molt serenes. [...] Té un cromatisme molt viu, que marca segurament que ja és un quadre de la seva etapa final, en la que clarament van apareixent aquests colors més turqueses. [...] Una composició que hem volgut explicar a més a més, amb els dibuixos, un de preparatori i altres composicions que van derivar a partir d’aquest mateix quadre”.

Cultura 2013, viladomat 4

Horaris del Museu de Mataró per a visitar l’exposició de Viladomat.
Del 10 de maig al 24 d’agost:
> De dimarts a dissabte de 17h a 20h.
> Diumenges i festius d’11h a 14h.