Periodisme + religió: Creure Avui està d’aniversari

El programa de televisió arriba als 25 anys de la seva primera emissió

  • Marta Gómez / Fotos: Anna Aluart
  • Divendres, 09 Maig 2014 12:03

Ciutat 2013, creure avui 1

Sempre ha estat un equip més o menys estable d’unes 30 persones per tirar endavant el què és, al capdavall, un projecte que suma religió i periodisme. Però fins a un total de 125 voluntaris són els que durant 25 anys s’han encarregat de realitzar el programa segurament amb més trajectòria de la televisió local. “Creure Avui” va néixer per una conversa informal i ha arribat a l’emissió de més de 900 programes. Els pioners de la creença mediàtica. Coneguem la història del programa creat a Mataró l’any 1989.


Han arribat els 25 anys del programa de televisió que uneix el periodisme i la religió. No només es tracta del programa en si, sinó del fet d’haver-se emès de forma ininterrumpuda en una televisió de tot un municipi: primer a Televisió de Mataró i després, i actualment, M1TV.

Són més de 125 els col·laboradors que hi han arribat a passar, sempre amb una plantilla més o menys estable de 30 persones. Al llarg d’aquest quart de segle s’hauran realitzat 928 programes, que es diuen ràpid. Tot plegat un repte que volen que persisteixi.

Els inicis

“Creure Avui” neix gràcies a una conversa informal entre Lluís Lligonya, aleshores director de Televisió de Mataró, i Mossèn Josep Colomer, rector de Santa Maria el 1989. A partir d’aquest primer contacte es va acordar que Televisió de Mataró cediria un espai de la graella a l’Arxiprestat de la ciutat, sempre i quan el Consell Pastoral es fes càr­rec d’un programa de televisió. Dit i fet, i ja en fa 25 anys. Abans del primer programa, que no es va emetre fins al juliol de 1989, es va constituir el primer equip de 30 persones de les quals la majoria confessaven no haver fet mai un programa de televisió. Aquell primer programa es va emetre i es va dedicar a Les Santes.  Ramon Safont-Tria, coordinador de Creure Avui i responsable del primer equip humà del programa pilot, creu que “aquests 25 anys suposen veure que s’ha fet realitat un desig que surt d’una comunitat (que és el consell pastoral) que veu que cal ser més present als mitjans de comunicació”.

Ciutat 2013, creure avui 2

Treball de reflexió

Prèviament a la posada en marxa del primer programa, el Consell Pastoral de Mataró va realitzar en els anys 1987-1988, un gran treball de reflexió dividit en diferents àmbits. En la majoria es va fer referència a la presència de l’església i la religió als mitjans de comunicació. En l’àmbit de la litúrgia i l’espiritualitat es creia necessari “potenciar la tasca evangelitzadora” i per això veien oportú la “utilització dels mitjans”. Pel que fa a la formació i la catequesi es posava sobre la taula que el missatge de l’església “no està prou aprofitat”, pensaven que amb la ràdio, la televisió o la premsa podien fer un pas endavant.

Un altre dels grans àmbits que des del Consell es va voler reflexionar és el de la família i l’acció social. En aquest apartat es deia que “pels practicants ocasionals, formular esquemes elementals de formació en els actes que participen” és fonamental. Creien oportú doncs, estudiar l’ús dels mitjans de comunicació referents en aquesta temàtica. En la cultura i la política també s’hi van posar, creient que tot el que es feia des de l’església “queda reduït estrictament a l’àmbit eclesial sense arribar a l’opinió pública general”. I per parlar d’economia i treball també veien necessària l’aparició als mitjans: “de cara a avançar, la difusió de la doctrina social de l’església ha de ser de forma massiva”.

No n’hi ha només prou amb el progrés tecnològic, el què interessa és el potencial humà

Ser cristià

Des dels seus inicis, Creure Avui ha volgut ser el programa de televisió de referència respecte de la religió i en la televisió local. Han volgut fer reflexionar els espectadors sobre “els temes que afecten la vida d’un cristià i molt sovint la de molts homes i dones”, expliquen en un comunicat enviat als mitjans de comunicació a finals del mes d’abril. Volen, i han volgut sempre, “donar a conèixer aquells aspectes del passat cultural que no es coneixen prou” i “ser difusor de les activitats de les parròquies i comunitats de la zona, davant del món”. I lligat a aquests objectius els missatges, en relació a la figura del cristià, també els tenen com si d’una filosofia es tractés: un cristià és una persona com les altres, està en constant procés de revisió, té un passat cultural important i és actiu i present al món d’avui.

Ciutat 2013, creure avui 3

2.272 espais emesos

Si dèiem que al llarg d’aquests 25 anys s’hauran emès un total de 928 programes, cal parlar també dels espais que els composaven i composen, les seccions. La reflexió s’emporta la paella pel mànec i encapçala el rànquing de programes, ja que ha aparegut 907 vegades dels 928 programes. Les notícies, el “tema d’avui”, l’opinió o l’apartat cultural i de comentari de llibres són també de les seccions més realitzades [consultar graella] en contraposició al cinema que és del que menys s’ha parlat. Fins a un total de 2.272  seccions s’han arribat a fer al llarg de tots aquests anys. A més a més, a la setmana 13 del calendari s’han realitzat programes especials, fins a 21 al llarg dels 25 anys i hi ha hagut 10 repeticions de programes.

I totes aquestes seccions i programes no s’haurien pogut tirar endavant sense tot l’equip de persones voluntàries que hi ha hagut al darrere. El capellà i periodista Francesc Romeu, explicava el passat 28 d’abril que “no n’hi ha només prou amb el progrés tecnològic, el què interessa és el potencial humà”, i afegia: “un patrimoni humà de persones que durant aquest temps s’hi ha dedicat i això és el que s’ha de valorar”. Romeu va oferir la primera de les xerrades del programa d’activitats de celebració d’aquests 25 anys de Creure Avui anomenada “Primer any del papa Francesc: Nou estil de comunicació i noves perspectives”.

Reconeixements
El 1994 Creure Avui va rebre el primer reconeixement públic. Va ser un diploma, el 24 de gener d’aquell any, entregat per l’arquebisbe Carles en la diada de Sant Francesc de Sales. Aquell mateix any, el 1994 va marcar segurament un punt d’inflexió. Dos mesos després de rebre aquell diploma se’ls feia un reportatge al programa “Signes del Temps” de TV3, amb motiu del programa número 100 del Creure Avui. El mateix any, l’equip del programa mataroní es presentava als premis Farel de Suïssa i el 12 d’octubre del 1994 n’eren objecte de menció.No va ser fins al 10 de febrer de 2010 quan van tenir un altre reconeixement a destacar. Es tracta d’una carta d’agraïment de l’arquebisbe Lluís Martínez Sistach per la col·laboració en l’acte de beatificació de Josep Samsó.El pròxim reconeixement, sens dubte, Creure Avui l’està vivint en aquests moments amb la celebració dels seus 25 anys i en veure com la ciutat de Mataró li ret homenatge. Mantenir-se a la graella d’una televisió pública no és fàcil i ells ho han aconseguit. Sota la supervisió ara de Mossèn Ramon Batlle i Mossèn Vicenç Mira, i després de set supervisors del Consell Pastoral anteriors, caldrà treballar de valent per conservar aquest espai.

Ciutat 2013, creure avui 4

Programa d’actes de la celebració dels 25 anys:

14 de maig: Presentació de l’opuscle: Creure Avui: els primers 25 anys
Museu Arxiu Santa Maria. 20h.

23 de maig: Missa d’acció de gràcies (presidida pel cardenal arquebisbe de Barcelona)
Basílica de Santa Maria. 20h.

26 de maig: Xerrada: Església i comunicació en una societat plural i laica.
Fundació Iluro. 20h.

16 de juny: Xerrada: L’església del Papa Francesc: 365 dies.
Fundació Iluro. 19:30h.