125 anys d’educació catòlica al centre de Mataró

L’escola concertada el Sagrat Cor de Jesús recorda la seva fundadora “Madre Carmen”

  • Marta Gómez / Fotos: Anna Aluart-Cedides
  • Divendres, 07 Març 2014 00:00

Especials 2013, sagrat cor 1

L’arribada a Mataró -ara fa 125 anys- de la beata Maria del Carmen González, coneguda popularment com a “Madre Carmen”, centra totes les activitats del calendari del Col·legi Sagrat Cor de Jesús. La fundació d’aquesta escola significa la creació del primer centre educatiu per a infants constituït per la congregació de les Germanes Franciscanes dels Sagrats Cors a Catalunya. Coneixem com commemoren l’efemèride.


El Col·legi Sagrat Cor de Jesús de Mataró està de celebració. No és una festivitat com qualsevol altra, es tracta dels 125 anys de la fundació de la seva escola, una de les més antigues de la ciutat de Mataró. Per alguns “el Sagrat Cor”, per altres “la Coma” o “la Coma 21” (en referència al número del carrer). Sigui com sigui l’escola no s’ha mogut de lloc en tot aquest temps i ara expliquen com eduquen als seus alumnes, l’evolució de la concepció religiosa i les activitats que commemoren la data assenyalada.

Situats ben bé al centre de la ciutat ofereixen el període d’educació infantil –iniciat des dels tres anys- on el què es pretén fomentar des de l’escola són els principals valors i les pautes bàsiques de comportament. A l’educació primària es prioritzen els coneixements en les diferents matèries i es profunditza en la religió, mentre que en l’última etapa, la d’educació secundària (ESO), es forma als alumnes per seguir estudiant o per sortir al món laboral ben preparats. Tot el centre té una línia per a cada un dels cursos i en les dues primeres etapes (educació infantil i primària) cal vestir l’uniforme de l’escola.  

Si bé és cert que cada escola té el seu model educatiu, el Sagrat Cor també té el seu que, en tot moment, gira entorn la religió catòlica promoguda per les Germanes Franciscanes dels Sagrats Cors. Aquesta és una congregació religiosa dedicada a “l’ensenyament i l’assistència als més necessitats”, així ho expliquen directament des de l’orde, fundada per la beata Maria del Carmen González, coneguda més popularment com a “Madre Carmen”.

Especials 2013, sagrat cor 2

El símbol

“Madre Carmen” és la simbologia de tot el centre. De fet, el col·legi tampoc tindria sentit sense la seva figura. 125 anys enrere va ser precisament ella qui va fundar l’escola que coneixem avui. En un inici amb la intenció que fos una escola destinada a dones obreres, posteriorment una escola infantil: la primera escola d’aquestes característiques de la congregació a tot Catalunya. La història explica que “Madre Carmen” va arribar a Mataró després de venir de Tiana on va fundar l’Escola Inmaculada per a persones amb discapacitats.

La figura de la beata encara és el pa de cada dia i l’eix central de totes les oracions a l’escola. “Nosaltres notem com ella és present al col·legi, sempre hi és i els nens també la noten i li tenen “carinyo” i “estima”, explica la directora del Col·legi Sagrat Cor de Jesús, Maria Inmaculada Campo.

Per damunt de tot sempre hi ha respecte i tolerància, tot i que aprenen el Pare Nostre

La suma

La unió dels factors (la religió en sentit pur, la figura de “Madre Carmen” i la celebració dels 125 anys de la fundació de l’escola) marca un “itinerari especial”, com defineix la mateixa directora del centre, aquest curs acadèmic 2013-2014. Sobretot per l’últim punt que carrega d’activitats el calendari [Veure destacat]. El professorat del centre concertat inclou 6 monges entre la trentena de professores que, conjuntament, expliquen la figura de la beata “Madre Carmen” i la seva simbologia. “Tota la comunitat està molt implicada, tant el professorat com les famílies”, destaca Campo.

Especials 2013, sagrat cor 3

La religió avui

No perquè sigui una escola catòlica és imprescindible que els nens i nenes que hi acudeixen combreguin amb aquesta religió. Així ho demostra aquest centre que a través dels valors que fomenta, els compromisos socials i la vocació i devoció per l’educació dels infants, acull alguna nacionalitat i religió diferent de la catòlica com ara musulmans o xinesos, amb les seves respectives creences. I entre tots, també hi ha agnòstics. “Per damunt de tot hi ha respecte i tolerància, tot i que nosaltres sempre hem de dir que som de confessionalitat catòlica i els nens aprenen a resar l’Ave Maria i el Pare Nostre”, detalla la directora del centre.

A mi no m’importa que hi hagi monges a l’escola, elles també són persones

Les sis monges que són al centre fan totes les hores de resar que els toca: les contemplatives a l’acció, l’eucaristia diària, les hores litúrgiques, el rosari, la lectura espiritual,... “Això ens dóna força per donar-ho tot de nosaltres”, diu somrient Campo. I és que, a més a més, algunes d’elles també fan classe als alumnes. “A mi no m’importa que hi hagi monges a l’escola, elles també són persones i em transmeten molts valors”, explica la Carla Andrés alumna de 2n d’ESO al Sagrat Cor. “És molt petit per fora, però molt gran per dins”, explica la mestra de 5è de primària, C. Gómez, referint-se al centre al què va venir-hi de petita i hi porta gairebé 20 anys exercint-hi de mestra. Gómez destaca que, per a ella, “és com si es tractés d’una gran família”.

“Germans la fraternitat ens porta a la pau” o “De res serveix ser el primer si no tens amics”. Són missatges escrits i repartits per tota l’escola. N’hi ha de tots colors i de totes mides: a les agendes, a les carpetes, a les prestatgeries, a les parets, als murals, al pati,... Missatges que hi siguin o no, es transmeten de totes formes de boca a orella o a través de les ensenyances de les mestres i les monges. Com si fossin a l’ambient. Potser sí que la “Madre Carmen” perdura en essència al centre. Una essència que, sigui com sigui, els ajudarà a acabar de celebrar els 125 anys i seguir els passos de la congregació. 

Especials 2013, sagrat cor 4

 

Activitats 125è aniversari:

• 19 de Març: Aniversari fundació.

• 21 Març: Commemoració de la fundació. Eucaristia.

• 8 Maig: Commemoració de la fundació. Acte oficial.

• 11 de Maig: Eucaristia d’antigues alumnes.
Dinar solidari. Teatre: “Fe i Madre Carmen”.

• 13 de Juny: Eucaristia final de curs.

• Novembre: Exposició “Madre Carmen a Mataró, 125 anys”.

• 9 de Novembre: Cloenda. Eucaristia d’agraïment

Demà dissabte dia 8 de març hi ha Jornada de Portes Obertes de 10h a 13h.