El Basilisc, nova figura de foc de Mataró

És un “regal a la ciutat” que forma part del seu “ideari” abans de ser presentat

  • Marta Gómez / Fotos: Clara Ballesta
  • Dijous, 23 Gener 2014 17:55

Especials 2013, basilisc 1

Tenim gegants, tenim diablesses, tenim drac, àliga, momerota... però no tenim basilisc. La colla del Ball de Diables de Mataró això ja ho ha arreglat: aquest dissabte es presenta el Basilisc de Mataró, una nova figura de foc que obre la porta a la negociació (o no) de les colles que poden ser institucionals. De moment l’Ajuntament sembla que ja s’ha posicionat i la colla també, caldrà veure la resposta de la gent i de la resta de colles davant l’expectant presentació de la figura.


Expectació pel què serà la nova figura de foc. Aquest dissabte es presentarà en públic de forma oficial el basilisc de la colla del Ball de Diables de Mataró, una figura de foc amb “la presència d’un gall, la pell d’una serp i la ferocitat d’un drac” segons el seu cap de colla, Cesc Palau. La presentació arriba després d’haver-la ajornat dissabte passat per previsió de pluja. Una expectació que, a més, segurament s’allargarà més enllà del bateig del mateix basilisc i és que ja ha creat alguna sorpresa. Durant la inauguració de la “Mostra de bestiari festiu i tradicional de Catalunya” del passat dia 10, l’alcalde de Mataró, Joan Mora, va assegurar en el seu discurs que “aquesta colla ens fa pensar en el que són capaços de fer els joves quan tenen una il·lusió imparable” i que així “han demostrat que s’han guanyat un lloc en l’ideari de la ciutat”.

L’ideari de la ciutat

Què vol dir Joan Mora quan es refereix a l’“ideari de la ciutat”? Una pregunta que segurament ens hauria de respondre ell mateix, però que fa encendre bombetes i que alguns ja relacionen amb la possible entrada de la nova figura al seguici de la ciutat. I és que la resposta del regidor de cultura, Quim Fernández, quan se li pregunta si el Ball de Diables podria ser colla institucional tampoc fa tancar massa la porta: “Mataró només té una colla castellera i, encara que no sigui institucional és la que surt a la Passada (durant Les Santes). És veritat que els cavallets també són únics (i privats). Doncs també és cert que entre les figures institucionals no hi ha cap basilisc. Per tant, haurem de parlar-ne”.

I per parlar-ne, el mateix regidor deixa la porta més que oberta. De fet, tan oberta que recorda que hi ha una signatura pendent de protocols de la festa major de Mataró sobre la taula, que ara podria modificar algun aspecte. Una signatura que “fa anys que tenim pendent”, assegura, perquè “és complicat, no ho nego”. Cal trobar, diu Fernández, “uns protocols comuns on es defineixi clar el paper de cadascuna de les figures, el paper de les figures que en diem institucionals i el paper de les figures que van sortint”. I de fet la colla del Ball de Diables veurien la decisió amb bons ulls si poguessin formar part de la ciutat de la mateixa manera com ho fan les colles institucionals: “fa anys que nosaltres considerem que hem de tenir un lloc protagonista dins les festes de Mataró”, diu Palau, “nosaltres no hem demanat la incorporació al seguici però si algú ens ho proposa acceptarem amb mola il·lusió”.

Especials 2013, basilisc 2

El Basilisc és de Mataró

Sigui com sigui, entri al seguici o no, el basilisc serà de Mataró. Així ho va dir el seu cap de colla: “és un regal a la ciutat”. Un regal d’una entitat privada que des de l’Ajuntament s’ha valorat molt positivament. De fet, l’administració local ha posat 5.000 euros pel transport de les figures que participen en la Mostra de bestiari, el pla de seguretat de la cercavila del dissabte i altres complements en què el Tot Mataró no ha tingut accés.

Fa anys que considerem que hem de tenir un lloc protagonista dins les festes de Mataró

La figura

És una figura de drac, amb cos de gall i pell de serp. Així és com es caracteritzen els basiliscs. “La nostra figura prové de la figura tradicional pagesa, que diu que és un animal que neix d’un ou rodó i que aquest ou ha estat fecundat per una serp”, explica Palau. Pesa seixanta quilos i fa més de tres metres d’alçada. Tant el cap com la cua queden molt alçats del terra, segons fonts properes a la figura.

És per això que es podrà desmuntar en tres parts per poder traslladar-se cada vegada que sigui necessari. El Tot Mataró ha tingut accés a imatges d’alguna de les parts i detalls d’aquest nou basilisc. Segons sembla, traurà foc per la boca, les ales i la cua.

La Dolors Sans ha estat l’encarregada de construir el Basilisc de Mataró. “La figura és de fibra de vidre que és molt resistent i fa que pesi menys”, assegura Sans. Ella mateixa, que és el primer basilisc que ha fet, explica que la figura s’ha treballat molt perquè “té molts detalls” i això ha portat “una mica més de pes en la figura per la quantitat de resina que hi he posat”.  La figura té colors calents al cap i a les ales com ara el vermell i el taronja i colors freds al cos i la cua amb una barreja de tons grisos i blaus.  

Quan sortirà el Basilisc?

El Basilisc pertany al Ball de Diables de Mataró, que són qui han finançat els 9.000 euros que val la figura. La voluntat de la colla és que aquesta nova figura els segueixi, “sempre que es pugui”, als correfocs i balls parlats que fan arreu del territori. “Ens agradaria que fos la figura que acompanyés el Ball de Diables allà on anés”, concreta el cap de colla, Cesc Palau.

La Mostra de Bestiari

Amb motiu de la presentació del Basilisc, la colla va decidir organitzar una Mostra de bestiari tradicional i festiu de Catalunya. I així s’ha exposat a l’Ateneu de la Fundació Iluro des del passat dia 10 de gener i fins el pròxim 2 de febrer. En aquesta Mostra s’hi poden veure figures centenàries i altres de més modernes. Hi ha la Mulassa i el Drac de Vilanova i la Geltrú, la Víbria i la Tarasca de Barcelona, el Lleó de Manresa, el Basilisc de Reus, el Bou de Tarragona i el Drac, la Momerota i els Cavallets de Mataró. Totes aquestes figures van demanar molt bé la significació de l’acte i l’exposició abans de venir-hi: “Ens hem trobat que les figures han demanat que l’acte fos solemne i digne, és a dir, fos protocol·lari. La majoria de figures no vénen a actes que no tinguin una significació festiva”, explica Palau que creu que per aquest motiu han hagut de “donar molts motius”.

La presentació del Basilisc es farà dissabte dia 25, a partir de les cinc de la tarda, tal com estava previst una setmana abans. La cercavila amb totes les figures de la mostra, portades pels seus portadors habituals, sortirà des de la Riera (a l’alçada de l’Ateneu) i baixarà fins a la plaça de Santa Anna on apareixerà el Basilisc. Es preveu que allà es facin els balls protocol·laris de cada figura i en acabar, Riera amunt fins a l’Ateneu de la Fundació Iluro. El Basilisc de Mataró també quedarà exposat l’última setmana de la Mostra fent companyia a les figures que tants dies l’han estat esperant.

10 anys de colla
El naixement de la nova figura de foc s’emmarca en la celebració dels 10 anys de la fundació de la colla del Ball de Diables de Mataró. En aquesta dècada la colla ha evolucionat molt, segons explica el seu cap de colla, Cesc Palau: “vam començar com una colla de diables que simplement fèiem correfocs i en aquests deu anys el que hem fet és transformar-nos en comparsa de diables més tradicional: un ball de diables, que és el que fem ara a l’Encesa de Les Santes”. Es preveu fer més actes de celebració d’aquests 10 anys de la colla.

DETALLS DEL BASILISC DE MATARÓ - FOTOS: CLARA BALLESTA

Especials 2013, basilisc 3-detalls