Una història de tribus d'indis

L’Associació Juvenil Grup d’Esplai La Tribu arriba als 20 anys

  • Marta Gómez / Anna Aluart i cedides
  • Dijous, 23 Maig 2013 10:59

Ciutat, La Tribu

S’identifiquen com si fossin indis, però funcionen i treballen com un habitual grup d’esplai. Així és l’Associació Juvenil Grup d’Esplai La Tribu que aquest cap de setmana ha celebrat els seus 20 anys d’història. Són 10 monitors i 50 nens i nenes que cada setmana es troben per a una finalitat comuna: compartir un espai i una estona de lleure. Busquen la cohesió, la cooperació i la creació de persones lliures i amb criteri. I, sobretot, són una de les locomotores joves i adolescents del barri d’Els Molins de Mataró. Descobrim com s’organitzen i tiren endavant.


“Fa milers d’anys, en aquest mateix poblat, hi vivia un grupet de petits indis que s’anomenaven els Tatankes. [...] Sempre estaven dibuixant i ballant, cantant al voltant del foc, però eren molt despistats. [...] Un bon dia, va passar pel poblet un altre grup d’indis. Aquests s’anomenaven Arikares. Els Arikares eren indis molt desperts i portaven totes les seves tasques apuntades a una llibreta...”. És amb aquest inici d’un relat d’indis creatiu i sorgit de la imaginació, com s’explica la història de l’Associació Juvenil Grup d’Esplai La Tribu de Mataró. Expliquen els seus orígens com si d’una llegenda es tractés. I és també així, com hi fan aparèixer noms de tribus índies reals, que després donen vida als grups del mateix esplai.

Esplai de barri

L’Esplai La Tribu ha celebrat aquest cap de setmana passat els 20 anys del seu naixement. Compta amb un total de 10 monitors, en aquests moments, i prop de 50 nens i nenes que participen habitualment de l’esplai de cada dissabte i de la resta d’activitats organitzades per l’associació. Els nens i nenes es divideixen en funció de la seva edat en els diferents grups que, com dèiem, reben noms de tribus índies d’arreu del planeta: Tatankas, Arikaras, Oglalas, Sioux i Jicaques. És aquesta doncs, la unió entre nens de 3 anys fins a joves adolescents majors d’edat. Un eix però, que no és l’únic.

El grup de monitors i monitores, tots ells amb titulació, funcionen de forma assembleària, tot i tenir uns càrrecs de funcionament concrets. “Sóc presidenta de paperassa, que en diem nosaltres”, assegura la Presidenta de La Tribu, Alba Navarro. “No tinc el dret de decidir res sense haver-ho acordat en una reunió, això és el que sempre hem pactat i ens agrada respectar”, puntualitza la mateixa font que afegeix:  “cada dissabte després de l’esplai tots els monitors ens reunim i és així com discutim i acordem tot el què cal, sense pensar en càrrecs ni autoritats per part de cap de nosaltres”.
 

Ciutat, La Tribu

Ments obertes: cooperació i cohesió

Els qui lideren aquesta associació, en els darrers anys, són un grup molt jove que segurament per herència d’altres generacions però també per consciència i responsabilitat, sempre s’han marcat uns objectius i uns valors molt concrets. “Els principals valors que volem transmetre són els de cooperació, cohesió de grup i el de saber treballar en equip”, destaca una de les monitores, Cíntia Masoller. “Aquest any tenim, a més, un grup molt conscient del moment que estem vivint i són molt crítics socialment, cosa que facilita la feina i ens agrada perquè es desenvolupen debats i reflexions molt interessants”, concreta Navarro.

I a més dels objectius fonamentals que es marquen des de la Tribu, també creuen que és important potenciar la comunicació dels nens del barri, la interrelació entre ells, el diàleg, el debat i la reflexió o la descoberta i coneixença de la realitat cultural del barri amb el seu entorn i les seves relacions.

Teixit associatiu important

I és que situat en ple barri d’Els Molins de Mataró, l’Esplai La Tribu, sempre ha intentat acostar els infants a la rica realitat associativa de la seva zona. De fet, també ho reconeixen des de l’Associació de Veïns del barri: “aporten un espai juvenil molt important al barri, en queden pocs que ofereixin lleure pels infants”, explica la seva presidenta, Laura Lara que a més defineix La Tribu com a “una associació amb la que sempre hem comptat i comptem” ja que els aporta “suport a nivell moral i d’organització”, a més d’altres aspectes rellevants pel barri.

Ella mateixa, la Presidenta de l’Associació de Veïns, destaca que “fa molts anys que treballem en xarxa per col·laborar conjuntament” en activitats com la Festa del Barri, els concerts mensuals que fan al Centre Cívic, la Tamborinada o altres activitats que van sortint al llarg de l’any i que és “de gran rellevància” treballar i actuar “conjuntament” per tenir “un objectiu comú a la zona”.

Ciutat, La Tribu

20 anys. La festa
Des de principis del curs 2012-2013 que el centre d’interès de l’associació ha estat “la nostra tribu”. No s’han deixat perdre l’oportunitat de la celebració dels 20 anys per parlar del seu esplai i de la seva història i arrels. “La Tribu ha treballat durant molts i molts mesos per preparar aquesta festa”, explica Navarro. “Tot i que la pluja ens va obligar a suspendre algunes activitats previstes al llarg del cap de setmana, no vam deixar de lluitar contra el temps”, destaca una altra de les monitores de l’esplai, Meritxell Marín.
Per què... què significa fer 20 anys per un grup de monitors tan joves? “Per a nosaltres aquesta celebració significa molts anys a l’esquena, molta gent que ha passat, moltes coses que ens han deixat, moltes maneres de treballar i aprendre,...”, contesta l’Alba Navarro.

Ciutat, La Tribu

El relleu: l’endemà
Mentre des de l’esplai any rere any es treballa amb un grup de premonitors i premonitores perquè assumeixin, tard o d’hora, el relleu a la “direcció” de La Tribu, des de l’Associació de veïns ho veuen amb uns altres ulls. Amb l’“excusa” de l’esplai, que els fa treballar també pel barri, molts d’ells ja assumeixen un rol important de cara al teixit social i associatiu de la zona. Tant és així que des de l’Associació de Veïns creuen que és “una bona escola” per assumir “el nostre relleu”.

A l’altra cara de la moneda, i sense negar que una cosa porta a l’altra, La Tribu prepara constantment la nova fornada de monitors. Uns premonitors i premonitores que aquest  estiu vinent, a més, participaran als campaments internacionals de l’ESPLAC per primera vegada. Qui sap si ells mateixos seran els qui prepararan, d’aquí a uns anys, la fornada que celebrarà els 50 anys de l’Esplai La Tribu.

Ciutat, La Tribu