Les joguines solidàries

Moltes entitats i associacions recullen joguines pels qui per Nadal no en tindrien

Arriba el Nadal. Arriba l’època dels regals, les joguines i la màgia. Com cada any al mes de desembre s’ensuma una essència d’il·lusió i alegria als carrers. Llums, colors, fred i alegria, que des de fa pocs anys es barregen amb neguit, angoixa i patiment a moltes famílies. I és que no tothom podria tenir una joguina pels seus fills si no fos gràcies a les campanyes de recollida de joguines que s’organitzen per diferents entitats i associacions. La Creu Roja de Mataró juga un paper fonamental a la ciutat, recopilant joguines per els qui per Nadal no podrien tenir-ne.

 

Mataró es bolca un cop més en la solidaritat. No només ho fa la capital del Maresme però, sinó que com és habitual, centenars de municipis s’acullen a iniciatives solidàries quan s’acosta aquesta època de l’any. I és que el Nadal és especial per gairebé tothom. Alguns s’aturen a pensar en els que ja no hi són, altres compren compulsivament als comerços plens de llumetes de colors. Hi ha qui només pot parlar de pessebres, pastorets o caganers, mentre que altres es capbussen dins la bombolla de les nadales i no les aparten del seu cap fins que arriba Setmana Santa.  Sigui com sigui, la majoria estaran d’acord en què és una època de l’any particular i especial. Sobretot pels més menuts, aquells qui a l’escola prepararan setmanes abans les tradicionals i clàssiques nadales, poemes de Nadal, àlbums amb motius nadalencs i un grapat d’elements més, dedicats a aquests 15 dies de principi d’hivern. Però no tots els nens acostumen a gaudir d’una joguina nova en aquestes festes, com així marca la tradició, el costum o l’herència d’unes creences. Campanyes solidàriesLa dura situació econòmica i financera que fa anys es manifesta, porta a moltes famílies a replantejar-se el Nadal. Què es compra, què es menja o què es regala, és l’eix central del dilema moral que passa per les but­xaques dels més desfavorits. Tan difícil és la situació, que moltes famílies no poden regalar als seus fills una joguina. Centenars d’entitats, associacions i particulars, recullen per aquestes dates joguines noves o en perfectes condicions per regalar-les a aquells qui no en tindrien.

La Creu Roja Joventut ja fa anys que organitza una Campanya de recollida de joguines. A Mataró en concret, només l’any passat es van repartir joguines a 806 nens i nenes de 426 famílies. I és que volen “que cada família pugui tenir com a mínim una joguina nova pel seu fill, com qualsevol altre nen”, assegura la tècnica de voluntariat de la Creu Roja Mataró, Jordina Gual. “Considerem que cada infant té dret a tenir una joguina”, destaca la mateixa font. La joguina educativaDins de la campanya de la Creu Roja anomenada “Apropa’ns a la il·lusió! Un gest, una joguina!”, se’n destaca les joguines com a “transmissors de valors socials” i “reflex” del què envolta la societat. Per a fomentar el valor pedagògic i la importància educativa de la joguina, han anomenat aquest projecte com “la joguina educativa”. Un projecte que pretén entendre la joguina com “un element vehicular per treballar la tolerància, el respecte i la igualtat”. Tant és així que en tot el projecte, aposten pel consum responsable, la joguina no bèl·lica, la joguina no sexista, el joc cooperatiu-col·lectiu i, com dèiem, la joguina educativa. Un concepte en el que creuen.

Els qui les recullenMoltes en són les entitats i associacions que col·laboren en la recollida de joguines de la Creu Roja a Mataró. Un dels exemples és el de l’Agrupament Escolta Antoni Comas, que després de dos anys sense sumar-se a aquesta iniciativa, han tornat a organitzar-ho. “Creiem que l’escoltisme defensa el servei”, assegura la representant de l’AE Antoni Comas, Marta Nogués, que afegeix: “En època de Nadal més fàcilment s’aconsegueix arribar a la gent i sensibilitzar-los amb la causa”. Ells mateixos van dedicar tot el dissabte passat a recollir desenes de joguines i paper de regal. “Va ser un èxit total”, creu Nogués.

Un altre exemple és l’Agrupament Escolta Arrels, també de la capital del Maresme. Ells se sumen a la recollida ja que “tot i ser temps de crisi els nens i nenes tinguin l’oportunitat de tenir una joguina i viure el Nadal amb il·lusió”, afirma una membre de l’AE Arrels, Elisabet Canal. Dissabte passat, també van estar actius en la campanya i van recollir joguines de les famílies dels nens de l’Agrupament. El seu lema és “Aquest any, tots amb una joguina”. Eslògan que portaran, al costat del de la Creu Roja, aquest dissabte vinent darrera de l’Ajuntament.

 

Qui rep joguina?La gran pregunta que es formula molta gent davant de campanyes com aquestes és qui se’n beneficia. Qui rep joguina? Des de la Creu Roja Mataró, s’explica que les famílies que poden accedir a aquesta campanya de joguines venen derivades dels Serveis Socials Municipals, encarregats de fer seguiment de les famílies que es troben en situació de vulnerabilitat. “L’any passat va augmentar molt la demanda, aquest any creiem que augmentarà però no tant”, assegura la tècnica de voluntariat. “No pot augmentar molt, perquè realment tampoc podríem arribar a donar resposta”, destaca.

“Aquest any ens ha sorprès la quantitat de noves entitats i associacions que s’han apuntat a col·laborar amb nosaltres”, afirma Gual que afegeix: “Sense la seva ajuda la campanya no podria ser el què és”.

L’alternativa a la Creu Roja Enguany però, hi ha qui ha decidit fer la seva campanya de joguines particular. Aquests són un grup de 17 voluntaris del barri de Cerdanyola de Mataró, que per primera vegada han organitzat una recollida de joguines. Es fan anomenar “La Màgia d’Orient” i funcionen independent­ment de la Creu Roja.

Aquesta iniciativa popular, encapçalada per Eva Sola, reivindica que totes les famílies puguin gaudir de joguines pels seus fills estiguin o no inscrites als Serveis Socials Municipals. “Seleccionem diverses associacions de Cerdanyola capaces de seleccionar famílies amb risc d’exclusió social, ells faciliten inscripcions a les famílies que aquestes només han d’omplir. A partir d’aquí se’ls adjudica un número i som nosaltres que repartim les pròpies joguines”, explica Sola, que critica: “Sabem que hi ha molta població que no està inscrita als Serveis Socials, així que no els arriben les joguines a través de la Creu Roja”. “Som nosaltres que donem la possibilitat d’arribar a tota la població, és molt diferent al què s’ha fet fins ara”, conclou la mateixa font.

Sigui quina sigui la manera d’aconseguir les joguines, el què és molt clar és que sempre hi ha persones que pensen en aquells que per Nadal no ho tindran tan fàcil com ells. La recollida de joguines es consolida a la majoria de ciutats, amb l’objectiu de transmetre somriures i il·lusió als infants, en una època on sembla que tots els estímuls són negatius.

Recollida de joguinesDissabte 22 de desembre la Creu Roja Mataró serà present darrera de l’Ajuntament de Mataró amb un matí ple d’activitats per a recollir joguines noves per les famílies més desfavorides. De deu del matí a dues del migdia, hi haurà tallers de Nadal, jocs didàctics i diferents activitats solidàries a canvi d’una joguina nova. “Apropa la il·lusió! un gest, una joguina!”

Que no es regalin gossos enlloc de joguinesDes de la Protectora d’Animals de Mataró es fa una crida a la responsabilitat alhora de regalar animals de companyia durant les festes de Nadal. I és que en aquesta època, l’adquisició d’animals pot ser positiva  per a les protectores  si s’opta per la via de l’adopció, però es pot tornar negatiu si les famílies no en fan un consum responsable. Es demana doncs, que siguin conscients de tot el que suposa tenir un animal al càrrec, abans de decidir-se a fer el pas. “Un gos no pot ser el substitut d’una joguina, ni el caprici de les festes de Nadal”, assegura la presidenta de la protectora d’animals de Mataró, Sílvia Serra.