El camí de la comunicació

La duresa de la crisi als mitjans de comunicació de Mataró

Cada vegada coneixem de més casos de mitjans de comunicació que han de tancar, reformular el seu producte o obrir un Expedient de Regulació d’Ocupació –ERO- a l’empresa que el gestiona. La dura crisi econòmica està afectant tant als mitjans de paper com als audiovisuals. Tot i això, els mataronins no han canviat el seu comportament vers l’obtenció d’informació i saben perfectament en quin moment han de consultar un mitjà o un altre segons el que volen obtenir. La premsa gratuïta és aquí on juga un paper important, omplint el buit d’un diari de pagament del municipi que fa anys que no viu.

 

Cada vegada coneixem més casos de mitjans de comunicació que han de tancar, reformular el seu producte o obrir un Expedient de Regulació d’Ocupació –ERO- a l’empresa que el gestiona. La dura crisi econòmica està afectant tant als mitjans de paper com als audiovisuals. Tot i això, els mataronins no han canviat el seu comportament vers l’obtenció d’informació i saben perfectament en quin moment han de consultar un mitjà o un altre segons el que volen obtenir. La premsa gratuïta és aquí on juga un paper important, omplint el buit d’un diari de pagament del municipi que fa anys que no viu.

A la capital del Maresme des de fa molts anys no existeix un diari propi en paper. De fet, hauríem de remuntar-nos al 1923 per conèixer l’anomenat “Diari de Mataró”. Un diari dirigit per Marçal Trilla, amb ideologia catòlica i gran defensor de la postura política d’Acció Catalana.

En aquell moment, fins i tot arribava al nivell dels millors diaris barcelonins. El “Diari de Mataró” no va durar gaire, ja que al 1936 se’n va fer càrrec el comitè local de control amb l’inici de la Guerra Civil Espanyola i sota el nom de “Llibertat” va sortir fins l’any 1939. S’ha intentat en diverses ocasions suplir aquest buit diari d’informació a Mataró, però només es va mig aconseguir amb el diari El Punt i la seva secció de Mataró i el Maresme anys enrere.Tanmateix, la ciutat de Mataró des de fa molts anys s’ha informat de les notícies locals a través dels setmanaris privats gratuïts, com el Tot Mataró i Maresme o el Capgròs Mataró Maresme. Tots dos mitjans de comunicació han apostat des d’un principi per l’obtenció d’ingressos de la publicitat i els anunciants com a única font de finançament. Igual com ho han fet, en altra mesura i de diferent manera, els mitjans audiovisuals municipals: Mataró Ràdio i M1TV. Però, quina és la situació actual en tot el món de la comunicació a Mataró?Moments durs per a les publicacions

En aquests moments, la dura situació econòmica ha provocat una davallada important d’anunciants en les publicacions. Tots els mit­jans han hagut de controlar les seves despeses, cosa que ha portat a una reducció forçada de les seves planes. Un altre exemple és el de Tribuna Maresme que va passar l’any 2009 de setmanari a mensual amb un canvi important de format i continguts. “Aquest canvi va fer viable el projecte en aquest temps de crisi, que afecta, d’una forma específica, els projectes propis del món de la comunicació i els del mercat en general”, assegura la gerent de la publicació, Elena González.

 

El paper de la premsa gratuïta

Quin paper juga la premsa gratuïta a la ciutat de Mataró? Fa un moment explicàvem que s’ha intentat diverses vegades tenir un diari propi amb informacions del municipi, ampliant d’aquesta manera la informació del país que ens arriba dels diaris generalistes. “La premsa gratuïta a Mataró juga un paper molt important i imprescindible”, creu l’editora del Tot Mataró, Mari Carme Rodríguez. “Els mataronins no estan acostumats a pagar per la informació de la ciutat”, conclou la mateixa font.

En paral·lel i des de Tribuna Maresme es creu que “la gent no vol pagar per estar informada” i que, en aquest sentit, “la premsa gratuïta de Mataró compleix la seva funció”. I és que pels mataronins -i com comentàvem abans- l’única forma d’informar-se a nivell local  ja fa molts anys que és a través de les publicacions gratuïtes.

“Mataró té una llarga tradició de setmanaris gratuïts que, a banda dels serveis comercials, també ofereixen informació de proximitat”, destaca Vives, que afegeix: “Aquesta informació amb els anys ha guanyat en qualitat i profunditat, gràcies també a la progressiva professionalització de les redaccions i els periodistes que hi treballen”.

Comportament reflectit a les audiènciesSi per una cosa es caracteritza la ciutat de Mataró és per la seva curiositat en la premsa davant d’esdeveniments importants marcats al calendari -deixant de banda la informació diària o setmanal sobre la política, la cultura o la societat que també atrau els lectors-.Hi ha moments al calendari però, que fa que dins el món de la comunicació es crei un fenomen destacat que es reflecteix a les audiències. Així mateix, hi ha tres moments a l’any -la Diada de Reis, Setmana Santa i la Festa Major de Les Santes- que els mitjans de comunicació local tenen molta més influència en la població. I és que els ciutadans demanden molta més informació que la resta de l’any.

Si poguéssim visualitzar una gràfica anual de cada mitjà mataroní, ens adonaríem d’aquestes tres puntes d’audiència que destaquen en alguns mesos concrets del calendari.Influència dels mitjans

Tot plegat, unes xifres que costen d’entendre si no es comparen o s’analitzen amb la influència que poden tenir els mitjans de comunicació sobre la població. “Penso que el Tot Mataró influeix molt en els mataronins [...] intentem ser imparcials amb la informació i respectar totes les opinions sense partidisme”, assegura Mari Carme Rodríguez. “Oferim un producte de qualitat i crec que després de la nostra llarga trajectòria al món de la comunicació, el Tot és un referent a Mataró”, conclou l’editora de la mateixa publicació mencionada.En referència al què comentàvem, hi ha l’opinió de la directora de Cap­gròs, que creu que "...Els ciutadans formen la seva opinió de les coses que passen al municipi a través, en part, del que poden llegir a la nostra revista”. A més, defensa que Capgròs “sempre ha mirat de treballar des de la independència, la professionalitat i el rigor informatiu”.La influència d’una publicació mensual pot ser menor en tant que es distribueix en una diferència de temps major. Aquest és el cas de Tribuna Maresme. El mensual privat i gratuït que “en la mesura que sigui capaç de donar informació veraç, independent i de qualitat, pot influir en la població de forma positiva”, assegura la gerent del mitjà, que també afegeix: “Aquest és el nostre desig, i en base a aquest, plantegem el nostre negoci”.La salvació dels mitjans?Cada vegada més, i sobretot les noves generacions, sembla que s’oblidin del paper. I és que a través dels ordinadors, les tauletes digitals o els propis mòbils, es permet cada vegada més –i amb més eficiència- consultar qualsevol tipus d’informació.

Els mitjans de comunicació mataronins no han volgut quedar-se enrere. Pràcticament tots tenen des de fa anys un portal web i són presents a les xarxes socials com ara Facebook i Twitter.

L’era d’Internet és la salvació a la          crisi del paper?A la resta del món, molts mitjans aposten i inverteixen més fort pel suport digital, ja que hi veuen reflectit un gran increment d’anunciants. A nivell estatal i en concret, local, la situació és diferent. “Tots els mit­jans estem immersos a Internet, tot i que els anunciants encara no hi aposten fermament”, assegura l’editora del Tot Mataró. “El paper sempre tindrà el seu espai”, creu Elena González. “El portal digital serveix per complementar, ampliar i actualitzar la informació que es dóna en la revista”, destaca la directora de Capgròs.

Moltes opinions que conflueixen en un únic pensament: treballar en el present i pensar en el futur de la premsa i els mitjans de comunicació locals. Un present que, per ara, alguns han d’aguantar amb pinces i un futur on la comunicació no sap quin camí agafarà.