Maribel Nieto, una jubilació ben merescuda

Filla de pare cirurgià, la coneguda metgesa és una de les protagonistes de la guia ‘Dones pioneres del Maresme’

  • Berta Seijo // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 05 Juny 2019 16:30

Perfils, 2017/2019 - perfils-doctora nieto

Filla de pare cirurgià, la Maribel Nieto no sempre va tenir clar que volia estudiar medicina. “Era una carrera que em cridava l’atenció quan estava fent el preuniversitari i després vaig saber que era del tot vocacional quan vaig començar a tenir contacte amb els pacients”, explica.

D’això ja fa uns quants anys i unes quantes anècdotes que la doctora recorda sense perdre el somriure. “Als anys 70, la cirurgia era un món totalment masclista. Fer-t'hi un lloc era força complicat si eres dona”, afirma. En aquest sentit, la Maribel va haver de lluitar contra els que li recomanaven a ella i a les seves companyes que estudiessin pediatria o medicina interna, “especialitats que consideraven més adequades per a nosaltres”. Tanmateix, aquesta mataronina va aconseguir el seu objectiu: va passar per tots els serveis quirúrgics de la Vall d’Hebron i va aterrar a La Quinta de Salut l'Aliança amb el títol sota el braç.

“Als anys 70, la cirurgia era un món totalment masclista. Fer-t'hi un lloc era força complicat si eres dona”

Una autèntica referent en el seu àmbit
Amb 40 anys i després d’un desengany professional, Nieto va començar a treballar a l’Institut Català de la Salut (ICS) i va impulsar una de les primeres consultes especialitzades en patologia mamària dins la sanitat pública catalana. “Quan es va posar en marxa el pla de detecció de càncer de mama, ens van oferir fer el segon pla pilot de detecció precoç de càncer de mama a Mataró”, explica. A banda d’aquesta tasca, la doctora també ha estat vinculada durant anys a l’Hospital de Mataró com a cirurgiana i, actualment, com a líder d’un projecte de voluntariat.

Tot i que es va jubilar poc abans de ser guardonada amb el premi Mataroní de l’Any, Nieto no descansa ni un moment. “El 2015 vaig tancar una etapa, però no he deixat de fer coses: formo part de l’Associació Maresme Oncològic, estic aprenent a fer puntes de coixí a Arenys de Munt, participo en una tertúlia a Ràdio Mataró, i cada matí vaig al gimnàs”, explica.

Dona pionera
La Maribel Nieto no podia faltar en un llibre homenatge a totes les dones que han marcat un abans i un després a  la comarca. És per això que la cirurgiana és una de les protagonistes de ‘Dones pioneres del Maresme’, una guia de recursos que fa valdre la tasca desenvolupada per autèntiques referents en l’àmbit artístic, científic, tecnològic, social i polític.

L’obra es pot trobar des del 23 d'abril en format paper a les biblioteques municipals de Mataró i també en versió digital a través d’una aplicació per a dispositius mòbils.

APUNTS:
Defineix-te: Sincera i alegre
Un llibre: 'Sara i els silencis', de Maria Escalas
Un viatge: Nova Zelanda
Una pel·lícula: 'La vida de Brian', dels Monty Python
Una experiència a recordar: Una estada de sis mesos en un servei de cirurgia a Charlottesville (Virgínia)