Maria del Mar Pozo, més enllà de la fe

Fa cinc anys va abraçar l'islam per casar-se amb la seva parella

  • Berta Seijo // Foto: Daniel Ferrer
  • Divendres, 17 Maig 2019 05:30

Perfils, 2017/2019 - perfils-maria del mozo

Fa cinc anys, la Maria del Mar va prendre una decisió que ha canviat una mica la seva vida. Moguda per les ganes de casar-se amb la seva parella, aquesta mataronina va abraçar l’islam, una religió que l’ha portada a conèixer “un món totalment diferent”, que aprecia i valora. “Jo vaig créixer en una llar cristiana i, com passa en el 95% dels casos, era creient però no practicant”, explica.

Actualment, les creences i les tradicions musulmanes impregnen el seu dia a dia, tot i que reconeix que la seva quotidianitat no ha fet un gir de 180 graus. “Faig tot el que feia abans de convertir-me: vaig a treballar, vesteixo igual i no he hagut de renunciar a celebracions que sempre m’han agradat com ara Cap d’Any”, afirma. De fet, la Maria del Mar no porta hijab i deixa clar que la cultura del seu marit, originari del Senegal, no és masclista.

Jo, com passa en el 95% dels casos, era creient però no practicant”

Un entorn que no juga a favor
“Quan vaig decidir fer el pas, vaig anar a la mesquita amb el meu cunyat i tot va anar força de pressa: les dones d’allà em van acollir i em van vestir per a la cerimònia. Després l’imam em va fer una sèrie de preguntes davant de tothom”, recorda. El moment complicat va venir després, quan va comunicar la notícia al seu entorn. “La reacció va ser força dolenta, especialment per part dels meus pares”, destaca la Maria del Mar, mentre confessa que creu que la seva mare encara no entén ni accepta la seva elecció.

Per a ella, “la societat està plena de prejudicis i d’actituds racistes que s’han d’anar abandonant per al bé de tots”. En aquest sentit, el seu marit va haver de lluitar molt per aconseguir els papers i instal·lar-se a Mataró, una odissea que la mataronina lamenta. “Es tracta de bones persones que arriben aquí i t’ho donen tot, amb molta voluntat a l’hora d’ajudar la resta i amb la casa oberta sempre”, explica.

Un dejú sagrat
Ja fa tres anys que la Maria del Mar practica el Ramadà, un dejú que porta “millor del que esperava” i que dura 30 dies. Ni més ni menys.
De fet, ara mateix la mataronina, treballadora del sector tèxtil al municipi, compta les hores perquè es pongui el sol, amb tot el que això significa: poder beure, menjar i reunir-se amb la seva família i amics per celebrar el més sagrat de la fe musulmana.

APUNTS:
Defineix-te: Amable i oberta
Una pel·lícula: 'Pretty woman'
Un llibre: 'Els ponts de Madison', de Robert James Waller
Un viatge: Senegal
Un referent: El meu sogre