Àlvar Espinosa, facilitar l'acord

Després de dues dècades exercint de notari, ha obert el seu propi despatx a la Rambla, 32

  • Cugat Comas // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 17 Octubre 2018 16:28

Perfils 2017/2018, perfils-alvar espinosa“Soc una persona normal, no soc cap autoritat”. Sobta quan un notari es presenta així, mirant de desmuntar una mica tots els tòpics que hom atribueix a aquestes figures. Els notaris són unes figures curioses dins de tot l’engranatge legal. Donen fe, exerceixen una funció pública que designa la Generalitat –només hi ha set notaries a Mataró– i el mateix Àlvar Espinosa reconeix: “Tenim fama en general de poc moderns i, per la manera de treballar, potser ho semblem".

Espinosa fa més de dues dècades que exerceix. Els últims 16 anys ho ha fet a Mataró i ara ha obert el seu propi despatx a l’edifici del Registre de la Propietat amb el propòsit, assegura, de “modernitzar la notaria, amb noves maneres de treballar per acostar-la a la ciutadania”.

Espinosa és aquesta “persona normal i corrent” per més que va superar, com la resta de col·legues de professió, unes oposicions amb fama de dures i selectives. Nascut a Cabrils, se sent mataroní i fins i tot ha desfilat amb els Armats per Setmana Santa. Escoltant-lo, un pot arribar a canviar la noció tòpica i típica d’un notari: “La nostra feina és molt gratificant, perquè posem d’acord parts diferents i treballem perquè la gent es conegui i arribi a acords”. Tots associem el notari a herències, gestions complicades i a aquella mena de llenguatge que sembla creat precisament per no ser entès. Espinosa es marca com a reptes de futur “més celeritat, facilitar més informació i apropar l'ofici a la gent”.

Professionalment, Espinosa ha pogut comprovar de prop com la crisi ha fet aflorar problemàtiques específiques que requerien serveis notarials. Un dels àmbits en què ha col·laborat és assessorant entitats com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca en temes tan sensibles com el dret a l'habitatge.

"Treballem perquè la gent es conegui i arribi a acords”.

Un professor enyorat
Durant la seva trajectòria, Espinosa va compaginar l'exercici com a notari amb la docència. Va exercir de professor de dret a la Universitat de Girona, tot i que finalment va haver de deixar de donar classes per dedicar-se plenament a la notaria. A ell, però, li agrada presentar-se com a professor de dret i reconeix que enyora aquella dedicació: "per la proximitat amb els alumnes a l'hora d'ensenyar-los a entendre la realitat i la quotidianitat amb una visió pràctica jurídica", producte del seu exercici professional.

APUNTS:
Defineix-te: Soc una persona senzilla, treballadora, compromesa.
Un llibre: 'El Mercade de Venècia', de Shakespeare.
Una pel·lícula: 'Els ponts de Madison'.
Un viatge: El Camí de Sant Jaume.
Un repte: Jubilar-me a Mataró.
Un somni: Que hi hagi més entesa entre gent i entre polítics.