Albert Clopés, trencar estigmes

És el responsable d’imatge i comunicació del Centre de Formació i Prevenció de Mataró

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 14 Juny 2018 10:40

Perfils 2017/2018, perfils-albert clopés

L’Albert Clopés és un periodista mataroní que des de fa 4 anys gestiona la comunicació i la imatge del Centre de Formació i Prevenció de Mataró. Es tracta d‘una entitat d’iniciativa social sense ànim de lucre que treballa en tres àmbits: la salut mental, la infància i família i la intermediació laboral.

Clopés reconeix que quan va entrar a treballar-hi va canviar la seva visió dels trastorns de salut mental: “hi ha un estigma molt potent davant la salut mental i la majoria de gent sent certa por o rebuig davant aquests problemes”, comenta. De fet, afirma que moltes persones i sobretot mitjans de comunicació associen els trastorns de salut mental amb els crims, les conductes violentes o perilloses però que, en realitat, “la salut mental no té res a veure amb actituds agressives”.

Des que treballa al Centre, s’ocupa de tasques com cobrir i publicar les notícies de l’entitat, gestionar les xarxes socials i coordinar dos programes de ràdio amb els usuaris del CFP, de la branca de salut mental. El més curiós d’aquests programes és que, encara que estiguin locutats per persones amb trastorns de salut mental, no parlen mai de temes vinculats amb aquests trastorns, sinó que parlen de qualsevol altra temàtica.

De fet, Clopés destaca que no parlar-ne és una manera “de lluitar contra l’estigma” perquè normalitzen la seva situació com a ciutadans i col·laboradors de la ràdio. Un dels programes és el Pati interior de Mataró Ràdio, i l’altre, Bricura a Ràdio Premià de Mar.
El Centre treballa amb els col·lectius desfavorits ja mencionats per aconseguir una millora de la seva qualitat de vida i de les seves famílies, així com per la inserció laboral i la formació de les persones.

Feina protegida en una granja
Alguns dels membres del centre que tenen dificultat per entrar al mercat de treball poden gaudir d’una feina protegida en una granja situada al veïnat de Sant Miquel de Mata. Es tracta de La Klosca, una granja d'ous ecològics i de proximitat, la qual respecta el medi ambient iestà compromesa amb la inserció laboral de les persones amb problemes de salut mental.

APUNTS
Defineix-te: Sincer, pragmàtic i rondinaire
Una pel·lícula: El Resplandor, d’Stanley Kubrick
Un somni: Tenir una màquina del temps
Un referent: la meva mare
Un viatge: al Japó
Un repte: Fer feliç cada dia a la gent que m’estima