Nathalie P. Lizeretti, emocions i felicitat

És doctora en psicologia i està especialitzada en la intel·ligència emocional

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 08 Març 2018 00:00

Perfils 2017/2018, perfils-nathalie lizeretti

La doctora Nathalie P. Lizeretti és una psicòloga amb una àmplia formació que ha centrat la seva trajectòria a la recerca i l’ampliació de coneixements en intel·ligència emocional. Actualment treballa amb la Fundació Ramon Rosal a CIDIE i porta a terme tasques de recerca, divulgació i formació per a professionals. Té clar que la intel·ligència emocional va relacionada amb un grau de benestar personal més elevat, de satisfacció i amb la tinença de relacions socials més sanes i que, per tant, és molt important posar-hi l’accent. “Està demostrat que les persones amb més intel·ligència emocional són més felices perquè tenen més estratègies per solucionar els problemes”, destaca Lizeretti.

Va descobrir la psicologia de petita però no va ser fins a arribar als anys de formació, que va conèixer el concepte d’intel·ligència emocional i la seva vinculació amb la felicitat, tema en el qual volia centrar la seva Tesi Doctoral. Ha treballat per ampliar el coneixement a partir del model d'habilitat de Salovey i Mayer, el qual és “el que té més evidències científiques en la matèria”, explica. “És un esquelet i hem treballat durant anys per omplir-lo de contingut i completar-lo”, conclou.

Sóc una militant de la intel·ligència emocional”

Afirma que el nivell d’intel·ligència emocional ve determinat per factors com el clima emocional a casa o l’educació rebuda. Segons comenta, les persones neixen amb molta intel·ligència emocional “però amb els anys desaprenem perquè ens contaminem amb cultura i educació”, relata. A tall d’exemple, sovint els nens reprimeixen les emocions de tristesa perquè “no està ben vist que en tinguin”. Per contra, les nenes solen reprimir la ràbia. Aquestes són algunes de les "emocions prohibides per la cultura", relata.

L'efecte dominó
Es considera “una militant de la intel·ligència emocional” perquè defensa que si en tinguéssim més el món seria millor. Vol difondre tot el que es coneix sobre el tema perquè “val la pena desenvolupar habilitats”. Per aconseguir-ho, treballa oferint formació per a professionals del sector que puguin aprendre’n i contribuir d'aquesta manera en la construcció d'una societat més humanitzada. En definitiva, espera generar “un efecte dominó”.

APUNTS
Defineix-te: Molt lluitadora, treballadora i altruista
Un llibre: ‘El metge’, de Noah Gordon, i ‘Diálegs socràtics’, de Plató
Un somni: Que els éssers humans evolucionin amb ètica
Un repte: Contribuir el que pugui perquè evolucionem
Un referent: Anna Gimeno Bayón i Ramon Rosal