Raül Roncero, més enllà del cartell

En Raül és el jove artista que ha dissenyat el cartell de Les Santes 2017

  • Laia Mulà // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 07 Juny 2017 16:41

Perfils 2017, perfils-raül roncero

Apassionat del món de l’art i originari de Mataró, en Raül Roncero va rebre l’encàrrec de ser el dissenyador del cartell de Les Santes 2017 amb nervis i emoció. “Visc Les Santes amb molta intensitat” i la proposta “és com un somni a nivell tant personal com artístic”, confessa. Amb orgull va afrontar la proposta, conscient que és un repte però també “un reconeixement a les obres fetes al llarg dels anys”.

Durant aproximadament 3 mesos va desenvolupar diverses idees però la definitiva va néixer inspirant-se en el projecte ‘Welcome to Mataró’, que va crear l’any 2008 ell mateix i que contenia moltes figures representatives de la ciutat. El resultat definitiu és un cartell amb 63 elements i figures de la festa sobre un fons color ‘Juliana’.

Cada any el cartell esdevé el blanc de crítiques i elogis per part dels mataronins i, en aquest cas, “hi ha qui diu que li falta expressivitat perquè és un cartell amb una selecció d’elements molt objectiva”, explica. Tot i això, però, la majoria opinen que “és un cartell diferent, viu i amb marca pròpia de l’autor”.

Tot i residir a Barcelona, Roncero és “de Mataró de tota la vida" i ha creat diverses obres "que parlen exclusivament de la ciutat”, afirma. Un exemple destacable és ‘Le Grand Pétomane’,  una obra amb la qual va guanyar la 9a Mostra d’Art Jove de Mataró. S’inspirava en un home molt conegut a França, en Joseph Pujol, que feia sons i música amb els pets i així “es va fer un lloc en el món de l’espectacle”.

En funció de la idea o projecte que se li proposa, Roncero escull utilitzar una disciplina artística o altra, sigui audiovisual, dibuix o fotografia, entre altres. En definitiva, és un artista que opta per “premiar la idea a la tècnica”.

“És un cartell diferent, viu i amb marca pròpia de l’autor”

“Viure de l’art és impossible”
Roncero treballa en un estudi de disseny de Barcelona com a programador web i, paral·lelament, intenta anar produint obra mentre treballa en una feina que li assegura un sou, comenta. Després d’estudiar Belles Arts, va estudiar un màster en Arts Digitals que “em va permetre aprendre a desenvolupar programació web” entre altres disciplines, afirma. Té clar que el món de l’art és "capritxós" i que “viure exclusivament de l’art és impossible” i la millor opció és combinar-ho amb una altra feina.

APUNTS
Defineix-te: simpàtic, treballador i responsable
Una pel·lícula: ‘Cinema Paradiso’, de Giuseppe Tornatore
Un viatge: m’agradaria anar a Mèxic
Un llibre: ‘La llamada de la naturaleza’ de Jack London
Un referent: Dani Montlleó i Martí Ansón
Un repte: continuar creixent com a artista