Josep Balateu, d'històries de pescadors

Josep Balateu és l'autor de 'La Drakkar de ciment'.

  • Mireia Biel // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 02 Març 2017 10:05

Perfils 2017, perfils-josep BalateuQui era Fermí el Fort? Com era el Mataró mariner de la primera meitat del segle XX? Totes aquestes preguntes i més les respon el llibre 'La Drakkar de ciment', el primer relat publicat de Josep Balateu, enamorat de la literatura i de la seva ciutat, Mataró, que en un sol llibre hi ha mesclat les històries de diversos personatges reals i ficticis que reconstrueixen la història mataronina més genuïna.

Escriure històries és, per a Balateu, un tub d'escapament, una distracció i un estímul també. "Quan em vaig jubilar vaig decidir que no volia fer el que fa la resta, sinó que volia començar a escriure", explica. I d'aquí que, gràcies a la seva forta vinculació a l'activitat social i cultural de Mataró, comencés a fer-ho i nasquessin obres com 'La Drakkar de Ciment'.

Fermí el Fort era un personatge mataroní altruista, conegut encara per alguns, la història del qual serveix per retre homenatge a un dels col·lectius més populars i necessaris per entendre la història de la ciutat: el dels pescadors. Per a Balateu, “era imprescindible conèixer com vivien i què feien per poder escriure el llibre”, de manera que es va endinsar en el seu dia a dia i per això al relat es lloa la figura d’uns mariners que, a parer seu, “s’aventuraven cada dia mar endins sense tenir aparells meteorològics ni saber què els deparava, només encomanant-se als sants patrons”.

En definitiva, doncs, no deixa de ser una picada d’ullet a la història mataronina i al seu passat mataroní. I és que Balateu té molt clar que “cal escriure’n perquè la gent recordi que als pobles, la història la fa la gent que hi viu”. Perquè com ell bé afirma, “sempre hi ha sempre personatges peculiars que destaquen per la seva singularitat i popularitat”.

“'La Drakkar de ciment' s'endinsa en la manera de viure dels pescadors"

Un llibre molt local
"Mataró vivia d'esquena al mar, antigament", explica Balateu. Per això, "el llibre també s'endinsa en els costums i la manera de viure que tenien els pescadors, que era molt particular", remarca l'autor, que el pròxim dia 9 de març a les set de la tarda presentarà 'La Drakkar de ciment' al recinte de Les Esmandies.

APUNTS
Defineix-te: Raonable i pendent de què passa al món
Un llibre: 'El Quijote'
Una pel·lícula: 'El tercer hombre' de Carol Reed
Un viatge: Un creuer pel Carib
Un escriptor: Carlos Ruiz Zafón
Un somni: El meu somni era publicar un llibre