Marta Castells, nova cuina, sabors de sempre

Castells acaba de publicar un llibre que combina el veganisme amb la cuina catalana

  • Mireia Biel // Foto: Daniel Ferrer
  • Dijous, 05 Maig 2016 10:29

Perfils 2014/2015, perfils -Marta Castells

Els problemes digestius van obligar a Marta Castells a adoptar una dieta convencional des de molt jove. Ara ofereix cursos per donar a conèixer la dieta vegetariana i vegana, però des d'un punt de vista arrelat a la cultura catalana i molt proper als seus sabors i aromes.

De seguida, Castells es va interessar per la cuina naturista, la naturopatia i el ioga. Una combinació que la va dur a endinsar-se de ple “en un procés d’autoconeixement que m'ha ajudat a saber quina és la millor alimentació per a mi".

Des d’aleshores és professora de ioga i també ofereix cursos teòrics i pràctics de cuina vegana. Un món en auge, però encara desconegut per a molts, que generava preguntes i dubtes entre els seus alumnes. Fins que un dia, una estudiant li va revelar, com Castells recorda, que “malgrat el menjar oriental com el sushi era molt bo”, necessitava degustar “un bon pollastre amb prunes i pinyons, com el de tota la vida”.

“La idea d’adaptar les receptes de cuina catalana de sempre al veganisme prenia força”, explica Castells, que ha trigat sis anys a publicar el llibre de receptes ‘Vegana i catalana: La cuina de tota la vida sense ingredients d'origen animal’. Per a fer-ho, Castells ha passat “moltes hores davant dels fogons, amb la mare ensenyant-me els plats de sempre i jo buscant alternatives per a mantenir el sabor i la textura”.

I és que aquesta vessant emocional, segons Castells, "és clau per seguir gaudint de l'alimentació". Recuperar els deliciosos plats dels dies de festa, no haver de renunciar a aquests plaers a la taula és l'objectiu de Castells, que vol desmuntar el mite que la cuina vegetariana o vegana és insípida i monòtona. "Per què no tornar als sabors que s'enyoren?"

“Encara costa explicar què és el veganisme i que la gent ho vegi com una opció "

Encara reticents
El sovint difícil accés als aliments vegetarians no ajuda a normalitzar les dietes alternatives. Castells ho sap bé i reconeix que "encara som reticents a acceptar-ho" perquè es veu com una opció poc propera. "Es tracta que un mateix es descobreixi i vegi quin tipus dalimentació és millor per a ell", conclou Castells.

APUNTS
Defineix-te: No m'atreveixo, que ho faci algú altre
Un llibre: 'El cafè dels homes tristos' de Víctor Mora
Una pel·lícula: 'La lletra Escarlata' de Roland Joffé
Un referent: El meu mestre de ioga Nil Hahoutoff
Un viatge: Ítaca
Un somni: Que tothom pugui ser allò que pot ser