Esteve Guardiola, relats per descobrir

És un dels membres de la llibreria 'Buc de Llibres'

  • Mireia Biel // Foto: Daniel Ferrer
  • Dimecres, 13 abril 2016 15:31

Perfils 2014/2015, perfils -Esteve Guardiola

Entrar a una llibreria pot arribar a convertir-se en tota una experiència. Un univers paral·lel que trenca amb la filosofia de viure de pressa que s’ha instaurat a la societat i que, per un moment, et fa aturar per devorar una història, per deixar-te-la explicar. Esteve Guardiola s’endinsa cada dia a Buc de Llibres, en un viatge al món dels llibres que fa anys que el va captivar.

I és que entrar a Buc de Llibres demana no pensar en el temps i així deixar-se endur per l’olor de llibres i les històries que s’amaguen entre les seves pàgines. Guardiola recorda com van crear l’espai, juntament amb Lourdes Mora i Judit Bosch, “des de l’estima” i amb l’ajuda “d’amics, familiars i gent anònima”, que van contribuir a equipar la botiga, “potser no amb els millors mobles, però amb espai per a encabir-hi llibres”. D’això ja fa gairebé dos anys i Guardiola mira enrere satisfet “de la feina de formigueta que hem anat fent i que ens ha permès establir una estreta relació amb els clients”.  

Uns clients que van des del més petit fins al més gran, passant per aquell a qui no acaba d’enganxar cap llibre o el que només el vol per aprendre a cuinar. “Creiem que s’ha de seduir els infants perquè són el planter de lectors del futur”, reconeix Guardiola. Es tracta, doncs, d’ensenyar-los tot el que t’aporta un llibre.

Precisament això és el que va captivar Guardiola. “Llegir et fa reproduir les sensacions i emocions d’allò que s’explica”, assegura. “És una experiència que tothom ha de provar”, encara que només sigui per “viatjar a llocs on no pots anar o sentir olors que es desprenen de les receptes d’un llibre de cuina”. Al cap i a la fi, per a què és la lectura si no per viure allò que d’una altra manera no viuríem?

“Potser hauríem de pensar què ens passa, perquè crec que ni per Sant Jordi llegim"

La lectura, un plaer per no perdre
Nadal i Sant Jordi són dates en què els llibres són sempre un bon regal. Però, llegim prou? Guardiola cita Empar Moliner en una presentació, "hi ha gent que no es mereix llegir” per explicar que “tot i que comprem molts llibres, potser ni per Sant Jordi llegim". Per això, "cal pensar com posar-hi solució des de les llibreries, les escoles i les institucions". 

QUÈ LLEGIR PER SANT JORDI?
Dos llibres per a infants: 'Què s'amaga dins del bosc?' d'Aina Bestard i 'Max el valent' d'Ed Vere
Dos títols per a adolescents: 'Mimi' de John Newman i 'Duna. Diari d'un estiu' de Muriel Villanueva
Dues històries pels més grans: 'Tot això ho faig perquè tinc molta por' d'Empar Moliner i 'El rossinyol' de Kristin Hannah