Àngel Rubio, devoció fidel

Primer president de la Comissió de Setmana Santa i portador del Sant Crist de la Bona Mort

  • Mireia Biel // Fotos: Daniel Ferrer
  • Dijous, 24 Març 2016 00:00

Perfils 2014/2015, perfils -Angel Rubio

 “És quelcom que no es pot explicar”, assenteix Àngel Rubio, membre de la Comissió de la Setmana Santa i portador del Sant Crist de la Bona Mort, que presideix el despatx on Rubio seu. Durant l’any, guarda la figura en una capelleta pròpia i quan arriba la Quaresma, la prepara a la creu on surt crucificat durant la Setmana Santa. Són set setmanes d’espera, fins que el Sant Crist es passeja pels carrers de Mataró honorant la figura de Jesús tant en el Via Crucis com en la Processó General.  Són setmanes especialment intenses per a un Rubio que ho viu amb molta devoció.

Rubio està implicat en la Setmana Santa des de la seva recuperació després de dictadura de Franco. “Vam haver de lluitar molt perquè les processons tornessin als carrers de Mataró”, recorda. I abans que ho aconseguissin el 1986, van ser molts els intents, la majoria clandestins, per treure figures en processó. Van haver de fer-ho en poblacions veïnes com Sant Vicenç de Montalt o Llavaneres. No va ser fins al 1987 “que gràcies a la cessió d’un mataroní, va sortir al carrer el Sant Crist actual”, a qui des del 1990, els Armats recullen al carrer Prat de la Riba per anar a la Processó General.

Des d’aleshores, Rubio no s’ha perdut ni una sola cita amb la Setmana Santa mataronina i, juntament amb l’altra desena de portadors del Sant Crist, honoren la imatge de Jesús “en un acte que per a nosaltres és com una penitència”. Porten els prop de quaranta quilos de pes a l’estil tradicional català, amb bossa i corretges de cuir, però compensa “l’experiència, que és emocionant i alhora emotiva”, detalla Rubio, com en l’intercanvi entre portadors, que per a Rubio és especialment “apassionant”. Sortir en processó és, doncs, no només una tradició, sinó un “acte de fe”. i de retrobament personal.

“A Mataró, sí, tenim una important Setmana Santa amb moltes confraries i processons"

Bon estat de salut
"A Mataró, amb els anys, hem aconseguit una Setmana Santa de categoria", explica Rubio. El gran nombre de confraries que hi ha a la ciutat, el fet que es facin moltes processons, però sobretot, que els passos surtin conjuntament a la Processó General de Divendres Sant, fa que sigui especialment rellevant.

APUNTS
Defineix-te: No sé estar-me quiet
Un llibre: 'Història de la Setmana Santa a Mataró'
Un viatge: Santiago de Compostela
Un referent: Ell ja no hi és
Un somni: Que per molts anys pugui portar el Sant Crist de la Bona Mort