Pol Martínez, la nova generació Pellofa

Pol Martínez a la Sala Cabanyes, amb part del vestuari que protagonitza el Carnestoltes d'en Pellofa

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dijous, 04 Febrer 2016 09:54

Perfils 2014/2015, perfils -Pol Martinez

Rei per una setmana, personatge irreverent, descarat i fan dels excessos. Així és en Pellofa, el rei del Carnestoltes de Mataró que des de fa més de 35 anys posa la ciutat del revés i reivindica la festa i la disbauxa. Els dies abans que s’apoderi de la ciutat i suspengui temporalment totes les normes amb què normalment es regeix, el misteri rodeja aquesta figura. Mentrestant, la direcció artística del Carnestoltes treballa a contrarellotge per preparar totes les disfresses, festes i tiberis que en Pellofa vol gaudir, talment fins que el cos digui prou.

Però com neix tot plegat? La figura d’en Pellofa “està molt arrelada a la ciutat” i serveix de fil conductor dels actes que s’encadenen durant la setmana de Carnestoltes, explica Pol Martínez, un dels membres de la direcció artística de la festa. Martínez revela que “es repassa l’actualitat política, social i cultural que ha marcat el darrer any i a partir d’aquí es construeix un personatge irreverent i descarat” que “transvesteix i posa un toc d’humor i de sàtira”. “Sempre des del respecte, l’essència de la festa és la crítica i això és el que generem aquests dies”, remarca Martínez.

Ell és un dels tres pares que cada any fan néixer en Pellofa i tota la comparsa que l’acompanya. Al costat de Josep Maria de Ramon i José Sànchez, Martínez coordina tots els actes “des del Dijous Llarder fins al Dimecres de Cendra” en els quals hi intervenen més de 300 persones. Concretament, Martínez s’ocupa de la vessant més artística, quant a interpretació i registre dels personatges. Ell va començar a participar a l’enterrament de la Sardina, un dels actes més elaborats i més multitudinaris del Carnestoltes mataroní, quan era petit i la rauxa i diversió de la festa el van captivar fins a dia d'avui, que és darrere els fogons per posar Mataró cap per avall.

“Carnestoltes ens permet fer crítica de temes delicats amb un toc divertit"

Criticar-ho tot, l'essència
"S'ha de fer més d'un discurs i això porta feina", admet Martínez, que detalla el procés de creació dels textos d'en Pellofa. "Busquem transmetre un toc satíric derivat de l'actualitat que ens envolta", però mai "des de l'insult per l'insult". Quan es fa una crítica, segons Martínez, "s'hi ha de poder posar un toc divertit malgrat que sigui un tema delicat".

APUNTS
Defineix-te: Positiu i divertit
Un llibre: 'El Silmarillion' de J.R.R. Tolkien
Una pel·lícula: 'The Blues Brothers' de John Landis
Un viatge: Egipte
Un Pellofa: Pellofa XXXV, l'adolescent contra Wert
Un somni: Dirigir una obra de teatre