David Monfil, capturar relats forans

David Monfil és fotoperiodista de viatges i copropietari de la cafeteria La Xica

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dijous, 21 Gener 2016 10:32

Perfils 2014/2015, perfils -David Monfil

“En Ferran, de 84 anys, em va regalar aquesta Nikon, un model antic, però molt valuós, per compartir la passió per la fotografia que ens uneix”. David Monfil parla amb aquest tresor personal entre les mans. Es mira i es remira la càmera, com si de l’interior haguessin de sortir totes les històries que, amb la seva Nikon, aquest fotoperiodista ha anat capturant a tots els racons del món que ha trepitjat en els darrers vuit anys.

Monfil relata alguns dels viatges més colpidors i emocionants mentre pren un cafè a La Xica, la cafeteria que va obrir fa uns mesos amb la seva companya. Un projecte personal allunyat dels objectius per culpa de la mala situació del sector, però que no el desanima: “Estic molt content de ser a Mataró, però vull seguir viatjant, fent fotos i cercant històries”. Monfil recorre al tòpic “una foto val més que mil paraules” per exemplificar com "l'expressió d'uns ulls o un paisatge expliquen una història sencera".

Ha treballat per a revistes de viatges com Lonely Planet, DeViajes o Conde Nast Traveler i publica les seves històries al seu blog derutapor.com. Monfil treballava en una multinacional americana com a informàtic, una professió que el va “ajudar a descobrir el que no volia ser”. Així, Monfil va deixar enrere “l’americana i la corbata” i “la inquietud de voler veure món” el va portar a viatjar per a “explicar les diferents cultures i paisatges que m’han captivat i les persones que he conegut”, que afirma, li han “obert la ment i fet millor persona”.  

I és que per a ell, que ha trepitjat terres tan llunyanes com Xile, Costa Rica o Kènia, entre tantes altres, la fotografia li ha permès ensenyar tot un país a través d'un objectiu. Històries que, fotografiades, prenen vida i transporten fins a l'indret més llunyà.

“L’exposició de La Xica mostra 14 moments que m’han marcat viatjant, sigui per la gent o pels paisatges”

'Catorze batecs'
Monfil i la seva companya han convertit La Xica en una petita sala d’exposicions. Un racó on mostrar captures de moments especials. “La primera exposició recull 14 moments que m’han marcat”. Hi ha retratat des dels colors del desert d’Atacama a les platges de Costa Rica. “M’agradaria que per aquí poguessin passar-hi altres fotògrafs o artistes”.

APUNTS
Defineix-te: En evolució
Un llibre: 'Àngels i dimonis' de Dan Brown
Una pel·lícula: 'Pay It Forward', de Mimi Leder
Un viatge: Kènia
Un fotògraf: Paco Elvira i Steve McCurry
Un somni: Conciliar la vida familiar i els viatges