Joan Baron, Mataró en llapis de colors

Joan Baron és traductor i mestre de carrera, així com artista

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dilluns, 11 Gener 2016 00:00

Perfils 2014/2015, perfils -Joan Baron

Línies precises, colors, imaginació i retrats d’espais mataronins coneguts, però a vegades ignorats. Petits tresors que vinculen el passat i el present de Mataró en uns dibuixos acurats, dissenyats des del primer fins a l’últim moment per Joan Baron, un jove traductor i mestre que dedica les seves estones lliures a treure l’artista que porta dins.

“El nexe entre totes les meves creacions és Mataró, ciutat on visc i que em serveix d’inspiració”, explica Baron, que busca "plasmar coses de Mataró amb les que la gent no es fixa tant”. 
Per exemple, ja fa tres anys que dissenya un calendari de butxaca que ha dedicat a les típiques cases de còs del carrer Llauder, a les cases del Callao o als aparadors antics i emblemàtics dels comerços del centre, respectivament. 
I sempre, o quasi bé sempre, amb els llapis de fusta, que donen vida a totes les seves creacions i les omplen de color a cada traç. "És una tècnica precisa i agraïda amb la qual em sento molt còmode", explica l'artista.

“Des de petit que he tingut interès en l’art”, remarca Baron, que va anar molts anys al taller de la Mari Pau Montserrat, una font que li va servir, no només per “provar tècniques molt variades”, sinó també per “aprendre a trobar la inspiració i a deixar volar la imaginació”. Un input creatiu que també va consolidar-se a l’escola Camí del Mig, on va estudiar.
Després, tanmateix, es va centrar en els estudis i va deixar la creació i el dibuix en segon terme, en “un camí paral·lel”. Ara, ha trobat el moment per “descansar professionalment un any i explotar la vessant artística”. I és que l'art ha esdevingut, per a ell, com "una via d'escapament" a través de la qual pot “canalitzar les seves inquietuds i vehicular tots els seus pensaments".

“Aprofito un any d'aturada laboral per buscar noves tècniques i nous suports on plasmar les meves obres"

Noves línies d'experimentació
Joan Baron aprofita una aturada professional per llançar-se a la piscina, també empès per familiars i amics que l'han animat a dibuixar i pintar més.  "Enguany he fet un parell de cursos a la Destil·leria i també estic fent altres cursos per explorar vies de creació com la ceràmica.". Tot plegat per trobar noves fórmules per captivar l'essència de Mataró.

APUNTS
Defineix-te: Caòtic i anàrquic
Un llibre: 'L'enterrament' de Joaquim Casas
Una pel·lícula: '2001, una odissea a l'espai' d'Stanley Kubrick
Un viatge: Grècia
Una artista: Roser Capdevila
Un somni: Tocar de peus a terra