Raül Reina, vida entre tions

Artesà dels tions

  • Mireia Biel // Fotos: Anna Aluart
  • Dijous, 17 Desembre 2015 10:52

Raul Reina

A primera vista, semblen tions normals i corrents. Però són dels pocs que arrenquen rialles entre els nens i nenes que passen per davant d’aquesta singular paradeta de la Fira de Pessebres i Ornaments de Nadal. Sota les mantes per cobrir-se del fred de l’hivern s’hi amaguen uns tions que sembla que piquin l’ullet als infants per damunt del seu nas de pam i mig. Vénen directes dels boscos més recòndits de Catalunya de la mà de Ral Reina, qui els cuida i els alimenta fins a aquestes dates.

Nascut a Mataró, Reina viu a Sant Esteve de Guialbes, una petita població entre Figueres i Girona. “M’agrada viure a prop de la muntanya i envoltat de natura”, explica Reina. “Durant bona part de l’any cuido el parell de cabres que tinc a casa i netejo els boscos de la meva zona”, però hi ha uns mesos en què la recerca i troballa de tions s’accentua. Així, relata que “els tions s’amaguen al bosc i cal saber trobar-los i reconèixer-los”, però Reina ja hi té traça i cada any en descobreix desenes que s’endú a casa. “Allà els cuido i amb paciència els vaig convertint en el que ara són”, afirma.

“S’han de saber tractar amb paciència i calma” i, per descomptat, alimentar-los correctament perquè el dia que els nens el piquin, cagui com més regals millors. “Als tions els encanten les galetes, però també han de menjar mandarines”, recomana Reina, que adverteix que mentre viuen amb ell “molts dies mengen blat per fer-se forts”.

Ja fa sis o set anys que els tions amb barretina, ulleres i el nas gros es planten cada Nadal a la Plaça Santa Anna. “Al principi no hi havia gaire gent que es dediqués a criar-los, però ara cada cop n’hi ha més i es fa difícil”. Els seus, tanmateix, desprenen una màgia que deixen bocabadats a petits i grans.

Els tions, elements singulars
Per Nadal, es guarneixen arbres de Nadal i s'espera amb candeletes que passin els Reis Mags. Però "de tots els elements nadalencs que existeixen, el tió és el més singular i original". Per a Reina, "són únics perquè només existeixen a la tradició catalana" i  això els fa especials. "S'han de cuidar amb molta estima i paciència i tenir-hi gràcia", conclou.

APUNTS
Defineix-te: Algú que cuida tions és un esbojarrat
Una pel·lícula: 'La naranja mecánica' d'Stanley Kubrick
Un bon tió: Aquell cuidat amb paciència i calma
Un bosc: Les Gavarres
Un cuidador de tions: El famós avi de Sant Hilari
Un somni: Que els tions es belluguin