Miquel Ortega, trencadís d'inspiracions

Artista especialista en mosaics i autor del torró d'autor de la pastisseria Uñó

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dijous, 10 Desembre 2015 10:20

Perfils 2014/2015, perfils -Miquel Ortega

Enamorat del mar i de les barques, Miquel Ortega crea grans obres de petites peces. Algunes deixen que la imaginació recreï els dibuixos, d’altres són reproduccions d’obres històriques tan cèlebres com La Medusa de Tarragona. I amb colors, o bé sense. Però tots ells mosaics meticulosament treballats i fets amb el traç de les mans, mollejats perquè siguin alhora precisos i imperfectes. Uns mosaics que aquest Nadal han trobat els seus sabors al torró d’autor de la pastisseria Uñó, també mesclats com si es tractés d’un mar de tessel·les.

Mitja vida d’aquest artista originari de Vilassar de Mar ha estat dedicada al dibuix. Va estudiar delineació i va passar per l’escola d’Arts i Oficis, però sempre l’han fascinat els mosaics. “L'afició va néixer quan vaig veure els mosaics de les restes romanes de Tarragona”, explica Ortega, que creu que el gust de treballar amb tessel·les, les petites peces que conformen els mosaics, ve d’allà. Amb el pas del temps, recorda que “de l’afició vaig passar a la professionalització de forma autodidacta i amb grans referents”.

Les desenes de mosaics que Ortega guarda en el seu taller són el decorat d’aquell espai de creació íntim. Tampoc l’espanten els cops secs amb què d’un tros de pedra o de rajola neixen les tessel·les. “No és habitual treballar amb mosaics avui en dia”, reconeix Ortega, “i menys fer peces contemporànies”. Ortega treballa des de figurismes fins a abstraccions, passant per les famoses sanefes i sap que “la majoria d’obres demanen coneixements de dibuix i de geometria”.

Uns treballs que, de ben segur, tenen alguna cosa a veure amb les més de 5.000 fotografies que té guardades com a font d'inspiració. i que l'ajuden a "tancar-se i a deixar que "els mosaics em donin una tranquil·litat i una calma úniques".

“Vaig crear onze peces per trobar el torró idoni i la mescla de sabors no podia
ser més encertada"

Mosaic de sabors
Així com a un mosaic se li descobreixen nous detalls a mesura que l'observes, al torró d'autor d'Uñó se li destapen nous sabors a mesura que vas menjant. Miquel Ortega signa el vintè torró d'autor i explica que ha estat un procés molt llarg: "Vaig fer deu peces i l'onzena va ser la definitiva i la mescla de sabors no podia ser més encertada".

APUNTS
Defineix-te: Unwa bona persona
Un llibre: 'Demian' de Hermann Hesse
Una pel·lícula: 'Casablanca' de Michael Curtiz
Un racó: La Costa Brava
Un artista: Toyoharu Kii
Un somni: Exposar a la Fundació Vila Casas