Sílvia Jané, passió per l’escriptura

Autora de ‘Les esquerdes del silenci”

  • Mireia Biel // Anna Aluart
  • Dijous, 02 Juliol 2015 11:02

Perfils 2014/2014, Perfils-Silvia Jané

Carpe diem és la frase que millor la defineix, segons ella. I el cert és que desprèn energia i positivisme, sobretot quan es refereix a la història que ha fet néixer fruit de la seva imaginació i que ara ha vist la llum. ‘Les esquerdes del silenci’ és la primera novel·la de Sílvia Jané, una barcelonina amant del Maresme, on ha estiuejat durant vint-i-cinc anys.
‘Les esquerdes del silenci’ és una història poc convencional que “es troba en el punt just entre sentimentalisme i comèdia”, segons Jané. L’escriptora retrata la vida de dues monges, Sor Prudència i Sor Ricarda que “tenen vides completament oposades”.

La primera “trenca amb els estereotips de la gent gran, llegeix llibres de misteri i és una tafanera”, mentre que la segona és la típica monja “esquerpa, perfeccionista, una mica amargada i molt seriosa”, tal com explica Jané. Però ben aviat sorgirà una relació interessant “quan arriben al convent de les mercedàries tres presos que conviuran amb elles per a reinserir-se”.

“Per què tenim tants estereotips amb la gent gran?” es pregunta Jané que amb aquesta novel·la vol “rebatre la idea social que les persones, pel simple fet de fer-se grans, deixen de ser com eren joves. Per què no poden mantenir el seu esperit?”. Les relacions de jerarquia i la convivència entre generacions tan diferents són algunes de les claus del llibre de Jané.

Abans, però, d’endinsar-se en l’escriptura, Jané treballava a l’Ajuntament de Barcelona. “Fa uns anys vaig tenir un problema de salut important i vaig haver de plegar”, recorda. A partir d’aquell moment, tanmateix, va decidir encaminar la seva vida cap a l’escriptura, una disciplina que sempre l’havia “captivat”, juntament amb la lectura. Per això va decidir estudiar tres anys a l’escola d’escriptura de l’Ateneu Barcelonès, que li va donar el darrer impuls per tirar endavant la novel·la.
Amb la novel·la coeditada amb Círculo Rojo Editorial a les mans, Jané ja pensa en la segona: “L’any vinent espero poder començar a reescriure-la i revisar-la”. I és que un cop l’escriptura et captiva, ja no et deixa anar per la gran capacitat “de fer-te viure altres vides pel sol fet d’imaginar-les”.

“L’interès i el valor per la cultura han desaparegut, ja no es comprèn com allò que ens fa diferents”

Ofici complicat
Il·lusionada i amb ganes de moure cel i terra per donar a conèixer ‘Les esquerdes del silenci’, Jané reflexiona sobre un dels oficis “més bonics i complicats”. Cada any surten al carrer centenars de llibres d’autors que “es veuen eclipsats per aquells que despunten i que a vegades ho aconseguien gràcies a campanyes de màrqueting més que pel valor propi de l’obra”, segons Jané. Sense oblidar tampoc, per ella, “la dificultat de dedicar-se a les disciplines artístiques avui en dia” per la falta “d’interès i el poc valor que es dóna  a la cultura, que és el que ens fa diferents”.

APUNTS

Defineix-te
Carpe diem.

Un escriptor
Marta Rojals i Vicenç Pagès Jordà.

Un llibre
Qualsevol de Jaume Cabré.

Una pel·lícula
Gairebé totes les d’Spielberg.

Un viatge
Nova York.

Un somni
Publicar amb una gran editorial.