Juan Sánchez, els barris al punt de mira

President de la Federació d’Associacions de Veïns

  • Mireia Biel // Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 30 Octubre 2014 10:29

Perfils 2014/2015, perfils-juan Sanchez

Amant de la llibertat i lluitador compromès, Juan Sánchez vehicula les demandes veïnals dels barris de Mataró a través de la Federació d’Associacions de Veïns. Posa els barris al punt de mira i els problemes de la gent, al centre del debat.

Encara amb el dictador Franco viu, Sánchez ja va entrar a formar part del sindicat CNT amb només 13 anys. La gent que hi va conèixer el va influir, així com també ho va fer “entrar a treballar a l’empresa Tallers de Mataró Societat Cooperativa, que es considerava una fàbrica de rojos”. Segons Sánchez, “tots aquests fets em van modelar i influir” i de mica en mica es va introduir al moviment veïnal, primer a l’Associació de Veïns de Cerdanyola i més endavant a la Federació d’Associacions de Veïns.

“Sempre he tingut el suport de la meva dona i els meus quatre fills”, malgrat el camí llarg que hem recorregut i que ha tingut moltes dificultats. Sánchez vol deixar pas a les noves generacions de joves en aquesta lluita, malgrat sap que “l’èxit del moviment veïnal és molt dur i necessita persones amb una ideologia forta”.

La Federació aglutina 14 associacions de veïns i “treballa els temes generals de ciutat com ara la sanitat o l’ensenyament”, assegura Sánchez, qui també reconeix que “els problemes no són els mateixos que hi havia fa quatre anys”. Exemples clars en són les lluites contra les preferents o els desnonaments, les plataformes dels quals s’han creat des de la FAVM. “Som l’intermediari entre els barris i l’Ajuntament, moltes vegades”, explica Sánchez. “Se’ns presenten queixes, nosaltres anem al Ple i també mantenim reunions amb els regidors i amb l’alcalde cada mes”.

Actualment, un dels focus amb més moviment és la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, que treballa “incansablement”. Però del que la FAVM pot estar orgullosa és dels resultats de la plataforma Estafabanca. Sánchez remarca la importància “de tancar aquesta plataforma perquè significa que hem guanyat i que la lluita ha valgut la pena”. “El col·lectiu ha sortit dos cops a la setmana durant mesos i les reivindicacions s’han fet sempre de forma pacífica”, recorda.

“El moviment veïnal és la veritable oposició al govern de l’Ajuntament”

Lluita diària
Els problemes que té la ciutat avui no tenen res a veure amb els que tenia fa quatre anys. La crisi ha sacsejat els barris i les persones. “Hi ha un problema molt important d’atur, sobretot entre els joves i en la gent de 45-50 anys”, remarca Sánchez, que veu en el passat fabril de Mataró, l’arrel del problema: “Ara veus els carrers i la ciutat està trista i apagada perquè els governs que hi ha hagut no ho han sabut afrontar”. Les retallades han provocat també revoltes com la dels Centres d’Atenció Primària de fa uns mesos, que “denunciava que sempre es fan tisorades a la gent del poble”. La crisi, segons Sánchez, ha portat alguns barris “a convertir-se pràcticament en guetos”. Per això, les reivindicacions no s’aturen. “Som la veritable oposició política del govern de Mora. Hem estat capaços de donar la volta a plens sencers i hem aconseguit fer-los canviar de postura”.

APUNTS

Defineix-te
Extravertit i llibertari.

Un llibre
 ‘Sinuhé, el egipcio’ de Mika Waltari

Una pel·lícula
‘Tomates verdes fritos’ de Jon Avnet

Un viatge
El Marroc.

Un referent
Salvador Puig Antich

Un repte
Acabar una novel·la que estic escrivint