Gary Gibson, anglès de cor català

És professor d’anglès a la universitat Ramon Llull

  • Mireia Biel // Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 04 Setembre 2014 10:07

Perfils 2014/2015, perfils-Gary Gibson

La població actual de Mataró és de nacionalitats ben diverses. Però fa vint-i-set anys era un fet ben exòtic. L’anglès Gary Gibson va arribar a Mataró pels volts de l’any 1987 i assegura que “no tornaria a Anglaterra, perquè aquí hi tinc el meu patrimoni”. “Ets un anglès que parla català o un català que parla anglès?”. I Gibson ho té clar: “Crec que ja puc considerar-me un català adoptiu i Catalunya és casa meva”.

Amb 52 anys, Gary Gibson en fa 27 que viu a Mataró. Abans d’instal·lar-se aquí, però, va viure un temps a Milà i al nord d’Espanya, a Sant Sebastià, un indret de la península que el va captivar per “problemes polítics molt marcats”  que hi havia aleshores amb la banda armada ETA. Un cop acabada la seva formació, de seguida va dedicar-se a la docència de l’anglès, la seva llengua natal, i a la traducció, així com a fer col·laboracions periodístiques amb diferents mitjans de comunicació.

En un primer moment, el català li va resultar un inconvenient i el castellà que parlava “era massa sofisticat”. “Aprendre’l va ser un procés molt interessant”, reconeix. I assegura que, de fet, la pluralitat lingüística catalana sempre “l’ha fascinat”. Amant i seguidor de la política, Gibson coneix bé la realitat catalana i lamenta que “problemes com el de la llengua o el sistema educatiu segueixen en el mateix punt que fa 30 anys”.

Professor d’anglès a la universitat Ramon Llull, Gibson també reflexiona al voltant de la importància de conèixer aquesta llengua en ple segle XXI i conclou que Espanya queda lluny de països com Grècia o Portugal. “Fa vint anys, els que estudiaven anglès eren adults de 30. Avui en dia, són alumnes de 14 anys, però el nivell que assoleixen és el mateix”. Es tracta d’una “mancança pròpia d’un sistema educatiu convencional que té l’anglès com a assignatura pendent”.

“Fa vint anys, els que estudiaven anglès eren adults de 30"

Pura ficció
Gibson s’ha capbussat hores i hores per entendre el sistema polític català i la seva societat. Ha llegit centenars d’articles de diaris i, conscient que la problemàtica tindria un abast molt important, l’any 2009 va dirigir un documental sobre la qüestió catalana arran de les consultes populars fetes als municipis. Portava per títol “Spain’s secret conflict’ i es preguntava quins eren els motius pels quals Catalunya es troba en un punt d’inflexió. A pocs mesos de la consulta, Gibson apunta que “el 9-N serà pura ficció, malgrat el vist-i-plau del Consell de Garanties Estatutàries i la llei de consultes que aprovarà el Parlament”. Però afirma que “s’ha arribat a una situació política molt tensa”.  “No es pot seguir amb la postura que la llei no és compatible amb la democràcia”. La crispació, segons Gibson, és palpable però no creix al carrer “on la gent discuteix tranquil·lament sobre el tema”.

APUNTS

Defineix-te
Molt sociable, alhora que tímid.

Un llibre
‘Chavs’ d’Owen Jones.

Una pel·lícula
‘Citizen Kane’ d’Orson Welles.

Un viatge
Lisboa.

Un referent
El socialista anglès Tony Benn.

Un repte
Nedar bé.