Regina Puig, Santes juganeres

Autora del Cartell de Les Santes 2014

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 24 Juliol 2014 10:15

Perfils 2013, perfils-regina puig

El Cartell de Les Santes és sempre objecte de crítiques. Hi ha anys que agrada i d’altres que no. N’hi ha per a tots els gustos. Enguany, però, és complicat no trobar una sola figura de les moltes que conformen el cartell que agradi. I és que Regina Puig, autora del Cartell de Les Santes 2014, n’ha dissenyat un pensat per a tots els públics, des dels més menuts als més grans.

“És la feina que més de gust he fet de tota la meva carrera”, reconeix Puig, però també una de les que li ha comportat més hores de feina. “Vaig rebre l’encàrrec el mes de gener amb aquell secretisme típic de Mataró”, bromeja, i des d’aleshores ha treballat de valent per treure a la llum un cartell carregat, amb poc color, alhora que molt fresc, modern i molt versàtil. En aquest sentit, Puig explica que “al principi els dibuixos em quedaven massa infantils, i tot i que l’he enfocat molt al públic més petit, volia que fos un cartell alegre i divertit perquè tota la gent se’l fes seu sense que fos artístic ni poètic”.

Des del selfie Santes fins als “ineludibles Robafaves i Geganta” passant pels castellers, les sardanes o el Super Santero pels més fanàtics. Desenes de personatges vinculats a la Festa Major són els protagonistes d’un cartell carregat de simbolisme i d’humor “que ens ha donat molt joc” i que han permès crear un marxandatge cridaner i únic en la història de la Festa Major.

La il·lusió i les seves ganes la van portar a embarcar-se en un projecte que, no per ser engrescador, no deixa de ser esgotador, “sobretot per les crítiques”, lamenta, que assegura que “quan acceptes l’encàrrec, hi hauria d’haver una clàusula per la qual acceptessis que aquesta feina implica que la gent et pugui dir de tot”. Però després de tot, aquesta Festa Major la sent molt seva i després d’uns mesos de feina molt durs, ara toca fer lluir de valent la feinada invisible de retratar tots els costats dels dies més esbojarrats de l’any.

 “És un cartell dinàmic en què les figures s’han anat pervertint i multiplicant”

Més que un cartell
La samarreta, el pòster, un joc de sis gots, el programa de Santes, hules… Els productes de Les Santes 2014 s’han anat multiplicant. Regina Puig no n’ha tingut prou amb el cartell en si, sinó que ha creat dibuixos que no hi surten pel programa de la Festa Major i ha dissenyat les samarretes amb les il·lustracions que millor identifiquen cada edat. Perquè tothom viu Les Santes, però no tothom ho fa de la mateixa manera. “Les figures s’han anat pervertint a mesura que ha avançat el cartell”, explica Puig, que reconeix que ha presentat una proposta “que d’aquí a un any ja haurà caducat”, però que ara, en canvi, “ens ha permès ampliar la gamma de productes i personalitzar-los com mai abans”.

APUNTS

Defineix-te
Un cul inquiet

Un llibre
‘Sin noticias de Gurb’ d’Eduardo Mendoza

Una pel·lícula
“In the Mood for Love” de Wong Kar-wai

Un viatge
El proper, Fez (Marroc)

Una dissenyadora
La meva mestra, Paqui Núñez

Un repte
Gaudir de cada moment de la vida