Xènia Sola, capturant Les Santes

Fotògrafa de la Festa Major 2014

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 17 Juliol 2014 13:42

Xenia Sola

Xènia Sola va ser, durant anys, la fotògrafa d’aquesta casa, del Tot Mataró. Si bé ja fa anys que va desvincular-se’n i que es va endinsar en el món de la fotografia digital, mai ha deixat la ciutat de banda. I ara, li arriba l’encàrrec de Les Santes, un projecte que l’il·lusiona i l’espanta a la vegada. Segons explica, “mai volia que m’ho proposessin perquè comporta una gran responsabilitat i com a bona mataronina que ets, saps que has de dir que sí”.

Malgrat assegura que “quan t’ho diuen t’agafa el cangueli”, té molt clar com captar la Festa Major de Mataró. Com és lògic, vol mantenir-ho parcialment en secret, però assegura que vol “fotografiar gent, els perfils que consumeixen Santes”. Preveu disparar entre 4.000 i 6.000 fotografies per a després “poder triar bé què ha d’anar a l’exposició”. “Sé que a molta gent no li agradarà la meva proposta”, afirma Sola, ja que reconeix que “la meva idea s’allunya de la fotografia documental i de reportatge periodístic”.
I per fer-ho, Sola ha triat minuciosament els actes als quals vol assistir, ja que considera que “no es tracta d’anar disparant fotos perquè sí, sinó d’assistir a actes molt concrets a trobar allò que busco”. Conscient, però, que “les Santes passen molt de pressa i no esperen i tu t’has de buscar la vida”.

La preparació de l’exposició és més pausada. Serà el juliol del 2015 quan es podrà veure el resultat de la feina feta. “És la part que em fa més il·lusió” explica Sola, perquè “m’agrada molt gestionar i editar projectes d’exposició”. Ara bé, també és la part que més respecte li provoca perquè “des de fora és molt fàcil jutjar el que creus que hauria de ser una exposició especial”. El resultat, l’any vinent.

“M’he endinsat en un projecte propi que tinc ganes que creixi”

Fotografia social
Santes a banda, Xènia Sola va engegar, ja fa un parell d’anys, un projecte propi del que s’anomena fotografia social. Es tracta de Say Cute!, una petita empresa que s’encarrega de captar, gestionar i editar les imatges de grans esdeveniments familiars com casaments o bateigs i també vides en parella. “És un tipus de fotografia que dóna molt joc i que és molt emotiva per a aquells que les reben”. Amb ganes que el projecte creixi, Sola està millorant ara una idea ja molt consolidada: “Treballo de forma molt personalitzada, per cuidar cada detall de la vida dels clients”. Say Cute! ja prepara novetats i canvis de cara a l’any vinent, amb l’únic objectiu de millorar, encara més, l’oferta. “Volem seguir treballant fort perquè la persona que contacti amb nosaltres senti que li donem tot el nostre suport.

APUNTS

Defineix-te
Molt tossuda pel bo i pel dolent

Un llibre
Qualsevol de Tim Walker

Una pel·lícula
‘Retorno a Oz’ de Walter Murch

Un viatge
L’Índia

Un referent
Francesca Woodman

Un repte
Que Say Cute! vagi molt bé