Sebastià Tenés, els drets no es toquen

Portaveu de la PAH a Mataró

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 15 Maig 2014 10:06

Perfils 2013, perfils-sebastia tenés

“La problemàtica de l’habitatge és tan greu, que ajudar els afectats comporta una satisfacció que no et cap al cos”. Aquestes declaracions són de Sebastià Tenés, portaveu de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca a Mataró. A sota la seva camisa s’hi amaga una samarreta amb l’eslògan ‘Stop desnonaments’, una mostra del compromís que Tenés ha assumit davant d’un dels grans problemes de la crisi econòmica.

Tenés ja havia estat implicat anteriorment amb associacions solidàries de la ciutat. El gener de 2012, arran d’una reunió sobre la problemàtica de l’habitatge que es va fer a Mataró, va decidir unir-se a la plataforma. “Vaig veure que era un tema tan sagnant que m’hi vaig involucrar”, recorda Tenés, que va considerar que “els desnonaments i les preferents han traspassat una línia vermella”.  I sentencia: “La paraula indignat no era prou forta, calia passar a l’acció”. Tenés va esdevenir, des del primer moment, la cara visible de la PAH a Mataró. Dos anys després, Tenés reflexiona i conclou que “he pogut viure la problemàtica en primera persona, he vist patir la gent i no lluitar”. La plataforma, doncs, ha servit de suport pels afectats i d’espai de conscienciació pels que, com ell, s’hi han adherit. “He conegut una realitat de la societat que altres no veuran mai”, explica Tenés, que remarca que la importància d’organitzacions com aquesta que facin pressió social i assenyalin els polítics com a responsables dels problemes de la gent.

Des que ells actuen, només a Mataró han aconseguit que 80 famílies mantinguin el seu habitatge i han fet pressió per aturar uns 130 desnonaments. 60 famílies més disposen ara d’un habitatge gràcies a la PAH, que els ha aconseguit un lloguer social. Segons Tenés, “ho hem aconseguit perquè teníem raó i perquè hem sabut despertar la força de la gent, una cosa que no han fet els polítics al llarg dels anys”.

“L’ajuntament no ha fet el que hauria d’haver fet i ara té molta feina”

Manca d’acció
“La política va convèncer la gent perquè els deixés gestionar la societat sense cap control”, lamenta Tenés, que considera que aquest fet té uns efectes devastadors avui. Per això creu que és vital que existeixin plataformes que afrontin els problemes directament. El moviment dels indignats va ser la punta d’iceberg d’una onada social que després s’ha reconvertit en diferents associacions. Però la manca d’acció política és un dels principals problemes. A escala local, “l’ajuntament no ha fet el que havia de fer i ara que ha reaccionat es trobarà amb una feina molt gran”. I en l‘àmbit estatal, la gestió del PP “ha estat tan dolenta”, que això els ha portat a organitzar els polèmics “escraches”, per assenyalar-los com a responsables.

APUNTS

Defineix-te
Dialogant i enèrgic

Un llibre
‘El Arte de amar’, d’Eric Fromm

Una pel·lícula
‘El Padrino’ de Francis Ford Coppola

Un viatge
Vietnam

Un referent
El Che Guevara

Un repte
Transmetre tot el que he après