Sebas Zamorano, saltant les ones

Practica skim, un esport entre el surf i l’skate

  • Mireia Biel // Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 08 Maig 2014 09:06

Perfils 2013, perfils-sebas zamorano

“Explica a la gent quin és aquest esport que practiques, molts ni n’hauran sentit a parlar”. “És una mescla entre el surf i l’skate”, explica Sebastián Zamorano, un jove de només 15 anys que dedica el seu temps lliure a saltar onades, sense ser surfer. És un rider, un esportista de cap a peus. Practica skim, un esport desconegut i molt minoritari tant a Catalunya com a Espanya, però molt popular a l’altra banda de l’oceà.

“El meu pare em va començar a ensenyar vídeos d’skim per Youtube i em va comprar una taula perquè comencés a practicar”, explica Zamorano. El jove detalla que “el nostre objectiu és arribar a l’onada corrent per la sorra pujant a la taula i lliscar cap a l’onada per tornar després a la platja”, és a dir, “una espècie de surf però més a prop de la sorra i amb salts aeris, girs de la taula i altres trucs d’skate”.

Zamorano va quedar fascinat per aquest esport de seguida i d’això ja fa gairebé dos anys. Combina els entrenaments amb els estudis de quart d’ESO, que li permeten dedicar força hores a l’skim. “A l’hivern és quan més entrenem perquè és quan hi ha més onades i menys gent”, remarca Zamorano, que practica al costat d’altres esportistes perquè “no tenim entrenador ni club, sinó amics amb més experiència que ens n’ensenyen”. Com el seu cas, que té de referència en Lluís, un bon amic de Badalona que li ha ensenyat “tots els trucs, salts i piruetes que sé”.

Tot i així, en Sebas, com el coneixen els amics, ja ha començat a destacar, un fet que el fa somiar. Zamorano ha pogut competir poc per la poca presència de l’skim a Catalunya, però està associat als Gorgonitas, una espècie de club d’amics d’aquest esport, on el seu nom ja comença a sonar. Va aconseguir la tercera posició en el campionat homònim de Gavà i ha estat nominat als premis Trickon a la categoria de Rookie.

“El reconeixement ajuda els alumnes a tirar endavant els seus projectes”

Esport desconegut
“A Catalunya només hi ha entre 100 i 150 persones que practiquen skim i no arriben ni tan sols als 30 anys”, concreta Zamorano. Una xifra molt petita comparada, segons explica, amb països com Estats Units, Mèxic, o Brasil on la força i altura de les onades han ajudat a popularitzar l’esport. Per això, el futur professional pot quedar lluny de casa i Brasil és la destinació predilecta per un Zamorano ambiciós, que no només treballa per arribar amunt, sinó també per donar a conèixer l’skim. Zamorano lamenta que es coneguin poc esports com el seu i que, en canvi, el futbol sigui tan mediàtic: “A la gent li agrada el futbol i segueix els partits i els jugadors, doncs a mi m’agrada aquest esport”.

APUNTS

Defineix-te
Enèrgic

Un llibre
‘La ciudad de las fieras’ d’Isabel Allende

Una pel·lícula
‘Lords of Dogtown’ de Catherine Hardwicke

Un viatge
Vull anar a Mèxic i Brasil

Un rider
César Lazareno, ‘Tule’

Un repte
Aconseguir fer un truc, el ‘Varial flip’