Marta Dalmau, art social

Membre del Taller d’Idees

  • Mireia Biel / Foto: Anna Aluart
  • Dijous, 03 abril 2014 00:00

Perfils 2013, perfils-marta dalmau

Ballarina de formació i apassionada per ajudar els altres. No és que no es dediqui a la dansa, sinó que l’ha transformada, juntament amb altres disciplines artístiques, en una eina de treball social. I el millor lloc per fer-ho és el Taller d’Idees, “un espai amb múltiples projectes socials vinculats a l’art i encarats a persones amb risc d’exclusió social, a discapacitats i a la ciutat en general”.

Aquesta passió, però, no és casual. Dalmau va estudiar dansa al Conservatori de Madrid i va formar part de la companyia Lisarco, una experiència que la va marcar, ja que “tenia un component social i fèiem tallers en presons i hospitals, amb una part pedagògica molt important”. Així, quan va tornar, la formació rebuda la va impulsar a endinsar-se en un projecte similar al de Madrid i es va incorporar al Taller d’Idees ara fa cinc anys. Els resultats l’esperonen a continuar i a voler experimentar: “Treballar amb gent amb discapacitat suposa un gran aprenentatge”.

“L’art és una eina molt eficaç perquè és un llenguatge que ens posa a tots en un mateix nivell”, assegura, ja que “es valora molt la diferència perquè cadascú té la seva forma d’expressar mitjançant eines que no són la paraula”. És per això que el projecte, sense l’art, no existiria. És una eina fonamental pels avantatges que comporta: “Creiem en les disciplines artístiques com a benefici personal i és en l’art on les discapacitats més es minimitzen”.

El Taller d’Idees és un espai de formació, però també d’esbarjo. És bàsic “treure les persones discapacitades dels camps socials en què sempre estan involucrats, com les fundacions i les residències, i que facin activitats a la ciutat en grups oberts i puguin compartir experiència amb altres artistes”. És també una fórmula per treballar “la integració real”, una utopia per a la qual cal seguir apostant: “seria ideal no fer distincions, perquè creiem que tots tenim capacitats i tots tenim discapacitats”.

Dalmau assegura que “la Mostra d’Art Social ha de ser un espai de trobada”

Aparador social
Tota aquesta setmana i fins diumenge, diferents espais de la ciutat han estat i són l’escenari de la Mostra d’Art Social. Arribada a la seva setena edició, la iniciativa compta amb exposicions, actuacions, xerrades i altres activitats amb un clar objectiu: donar-se a conèixer. Dalmau n’és una de les responsables i recorda que “es va crear amb l’objectiu de ser un aparador de tot el que fem des del Taller d’Idees”. Però no només això, ja que amb el temps, la proposta s’ha convertit en “un espai de trobada on es puguin compartir experiències i es pugui fer xarxa amb altres entitats”.  “No estem acostumats a treballar amb un col·lectiu de persones discapacitades a través de l’art i això ens obliga a fer una tasca de conscienciació a la societat”, comenta sobre l’ objectiu de rerefons.

APUNTS

Defineix-te
Curiosa i expressiva

Un llibre
‘Rayuela’ de Julio Cortázar

Una pel·lícula
‘Cerezos en flor’ de Doris Dörrie

Un viatge
Una ruta en furgoneta pel País Basc

Un referent
Pina Baus

Un repte
Fer un viatge llarg