Pol Jubany, somnis entre blues

Músic membre de Testapazza

  • Mireia Biel // Foto:Anna Aluart
  • Dijous, 13 Març 2014 00:00

Perfils, pol jubany

Amb només 20 anys, Pol Jubany, més conegut pels amics com a Pon, és un enamorat de la música en general, del jazz en particular, però sobretot de la vida. “Tinc moltes ganes de viatjar” va repetint. “Vull conèixer coses noves, realitats diferents, gent de tot arreu” reconeix Jubany, que ha trobat en el jazz i el blues un refugi perfecte i en el viatge, l’excusa per anar fent-se gran.

De Mataró de tota la vida i format a casa a l’escola Masafrets, actualment estudia al Taller de Músics de Barcelona. “Va ser al fer al salt cap a la capital quan vaig començar a conèixer aquesta música que li diuen jazz”, explica Jubany. Al bell mig de la seva formació, ara es troba estudiant guitarra gipsy amb Pere Soto.

Ara bé, si hi ha una cosa que Jubany creu que li ha servit d’escola ha estat “tocar al carrer”. “Jo mai havia volgut ni pensat tocar jazz perquè és molt complicat i requereix molta atenció”, remarca, alhora que valora que “al carrer hi ha un altre tipus de mentalitat, allunyada del concepte del jazz i més propera a la rumba”. Per tant, el salt va ser considerable, però va suposar un gran aprenentatge.

Va ser també al Taller de Músics on va conèixer el seu company de viatge, Mattia Sinigaglia. “Així, de broma vam acordar que jo aniria a passar l’estiu a Itàlia amb ell i finalment hi vaig anar”, recorda Jubany, que considera que aquest viatge és un punt d’inflexió. El jove músic explica que “vam recórrer Itàlia des de Varese fins a la punta de Santa Maria i després vam pujar per Roma fins al nord”.
El més sorprenent de tot, tanmateix, és que “vam anar amb motxilles i tendes de campanya, només ens acompanyaven les dues guitarres” i que “tocàvem cada nit pels carrers de cada poble on anàvem”. Allà va començar Testapazza”.

“Guanyar el Concurs de Blues de Barcelona ens ha obert moltes portes”, assegura

Noves oportunitats
Testapazza va néixer com una aventura d’estiu i amb pocs mesos s’ha convertit en la criatura preferida de Pol Jubany i Mattia Sinigaglia. De ruta per Itàlia, “vam mesclar el swing i el blues que ell dominava amb la rumba i patxanga que jo havia tocat pels carrers de Barcelona”. Amb això, detalla Jubany, “vam crear un repertori amplíssim amb el que vam decidir presentar-nos al V Concurs de Blues de Barcelona”. I el van guanyar. “Guanyar va ser una sorpresa, sobretot pel que suposa”, explica Jubany satisfet.  I és que el guardó “ens obre noves portes”. Tenen cinc dies de gravació pagats, un vídeo d’un concert en directe i tocar al Festival de Blues de Barcelona i al d’Hondarribia, el més important d’Espanya.

APUNTS

Defineix-te
Curiós i obert
 
Un llibre
‘El libro tibetano de la vida y la muerte’ de Sogyal Rimpocher

Una pel·lícula
‘Qualsevol d’Andrei Tarkovsky

Un viatge
Tailàndia i Laos

Un referent
Mattia Sinigaglia

Un repte
Conèixer-me més a mi mateix