Catalina Cruz, com peix a l’aigua

Usuària de 90 anys de la piscina municipal

  • Mireia Biel / Foto:Anna Aluart
  • Dijous, 20 Febrer 2014 00:00

Perfils, catalina cruz

Catalina Cruz va fer, dilluns, 90 anys. Nascuda el 1924 a Extremadura ja fa una pila d’anys que es va instal·lar a Mataró. Des dels 77, és usuària de la Piscina Municipal, on va començar fent les proves de natació i on ha trobat un racó en el qual tornar a sentir-se com una jove de 20 anys. Cruz explica que “vaig començar a anar a la piscina després de tenir una depressió i em va ajudar moltíssim a superar-la”. Primer va aprendre a nedar i després, a bussejar. I ho va compaginar amb classes d’aigua-gym.

“Em fan molt mal les cames i a la meva edat l’artrosi no perdona” assegura Cruz, que no per això ha deixat de banda l’esport. “Quan estic dins l’aigua puc saltar i moure’m sense que em faci mal res i això és fantàstic”, afirma. Per això, després de tants anys, Cruz està del tot convençuda dels beneficis que té l’esport.

“Qui m’havia de dir a mi als 20 anys que practicaria esport quan en tingués 90?”, es pregunta Cruz, i amb raó. Si bé quan era petita recorda que “corríem pel bosc, jugàvem pels carrers i ens enfilàvem als arbres molt àgilment”, mai hauria pensat que amb 90 anys, l’esport seria un dels seus passatemps. No tothom és capaç d’aguantar 13 anys fent esport... havent començat als 77.

Però és que, senzillament, “no tinc la impressió d’haver-ne fet 90, són molts”, reflexiona Cruz, perquè “tot m’ha passat massa ràpid, sembla ahir”. La guerra civil espanyola la va viure amb només 12 anys. “Encara anava a l’escola, aleshores, però els nacionals la van tancar i jo em vaig haver de posar a treballar”, recorda. “Érem vuit germans i hi havia sous baixos i moltes boques per omplir”.

La Catalina demostra, de nou,que l’esport no té edat perquè “el que ha de restar jove és l’esperit”.

“El millor de tot ha estat trobar aquí un gran grup d’amigues”

Suport  incondicional
L’esport no només li ha donat salut, entreteniment i gaudi, sinó també un grup d’amigues incondicionals. Sense perdre-la ni un moment de vista, entre totes la cuiden i procuren que no li falti de res. Semblen, de nou, joves enriolades per qualsevol cosa i amb tota la vitalitat pròpia de les noies de 20 anys. “Aquí ens trobem, fem petar la xerrada, ens ajudem i riem”, explica. Celebren tots els aniversaris i els sants juntes, per això Cruz no dubta a l’hora d’afirmar que  “són un grup d’amigues fantàstiques, amables i amb les que fem coses també fora de la piscina”, explica Cruz.  Es troben dos cops a la setmana a la Piscina Municipal per fer esport i salut, però sobretot, per viure.

APUNTS

Defineix-te
Treballadora i constant

Una pel·lícula
‘Lo que el viento se llevó’ de Víctor Fleming

Un viatge
M’hagués agradat viatjar a Itàlia

Un referent
Els meus pares

Un repte
Seguir tenint el cap a lloc, però sobretot poder seguir fent punt de creu i ganxet,
que em relaxa i m’entretén