Jordi Canal, treball amb drets

Educador social i delegat sindical

  • Laura Arias / Anna Aluart
  • Dijous, 04 Juliol 2013 00:00

Perfils, Jordi Canal

Ja fa 33 anys que Jordi Canal treballa a l’ajuntament de Mataró en diferents àrees de serveis a les persones. “He estat treballant en l’àmbit del servei de joventut i després vaig optar per treballar en l’àmbit de la participació ciutadana”, especifica Canal. Avui dia s’encarrega del funcionament dels centres cívics de la ciutat. “La meva missió és coordinar els centres cívics a nivell d’infraestructures i de personal”, diu.

Educador social de formació, sempre s’ha preocupat del benestar dels treballadors. “Aquí és quan neix en mí la necessitat que no només s’ha de fer la feina, sinó que l’hem de fer amb drets i deures”, assegura Jordi Canal. Per això es va afiliar a un sindicat que tenia representació en el comitè d’empresa, l’ens encarregat de vetllar per les condicions laborals dels treballadors. Però un episodi va sacsejar la consciència de l’educador social. “Hi havia un col·lectiu, que eren sobretot dones, que tenia les tasques de neteja a l’ajuntament, podien ser quinze o vint de plantilla fixa i se’ls va ocór­rer un dia pensar que les dones no tenien per què continuar estant a l’ajuntament”, descriu Canal.

Així, aprovat en el ple municipal, es va subrogar aquesta part de la plantilla a una empresa privada per estalviar costos, tot i que les dones seguien fent la mateixa feina a l’ajuntament. El col·lectiu de netejadores va passar a una tenir condicions laborals molt més precàries. “Vaig entendre que allò era una traïció al col·lectiu de treballadors i el sindicat en el que estava entenc que no va fer prou bé les feines”, opina Canal. Per això uns quants companys van crear la secció de la Candidatura Autònoma de Treballadors i Treballadores de l’Administració de Catalunya (CATAC-IAC). Ja fa més de quinze anys que Canal és delegat sindical al comitè d’empresa.

“Defensar el treball”

“Si no diem prou, només podran viure els que tenen capital”

“Penso que he de fer una llança, avui per avui qualsevol persona i treballador té l’obligació de defensar el seu treball i el dels altres, sinó és que som autistes”, opina Canal. Assegura que externalitzar els serveis de les administracions no és una solució. “Aniran a comprar el producte extern i és erroni, estem en crisi i hi ha una precarietat econòmica però l’administració continua sent necessària”, diu el delegat sindical, que afegeix que a través dels ajuntaments cal gestionar els serveis, com ara la policia i els serveis bàsics. I cal fer-ho bé perquè, segons Canal, el resultat també serà col·lectiu. “Si no tenim bons serveis públics, on anirem? Si no diem prou, només podran viure els que disposen de capital, els altres no tenen dret a res”, avisa.

APUNTS
Defineix-te
Dinàmic, tinc temps per a tothom menys per a mi.

Un viatge
Noruega.

Un llibre
M’emporto la feina per llegir-la a les dues o les tres del matí a casa.

Una pel·lícula
“La vida es bella”, de Roberto Begnini.

Un sindicalista
Lluís Blanco.

Un somni
Ser capaços de superar aquesta situació estúpida que ens hem creat nosaltres.