Joel Valverde, la veu dels 30’

Locutor internacional

  • Laura Arias / Anna Aluart
  • Dijous, 30 Maig 2013 00:00

Perfils, Joan Valverde

Joel Valverde va estudiar imatge i so a la universitat Pompeu Fabra, el que ara es coneix com a comunicació audiovisual. La seva faceta era bàsicament la d’un tècnic. “Vaig entrar a fer les pràctiques a Ràdio Mataró, que no era RM Radio i vaig estar molts anys entrant i sortint”, diu Valverde. Finalment, va aconseguir el càrrec de cap tècnic al mitjà mataroní.
“Hi havia unes hores de programació que no estaven cobertes i em van proposar fer un programa”, recorda. Com que li agradava el jazz, va fer un programa sobre aquest estil musical anomenat “Els millors del jazz”. “Es va arribar a conèixer bastant i fins i tot em van convidar al Festival Internacional de Jazz d’Andorra”, especifica Valverde.

Així va ser com, gairebé de casualitat, el perfil tècnic de Joel Valverde va anar girant cap al de locutor. I encara una altra casualitat el faria aprofundir la seva relació amb els micròfons. “Vaig conèixer Jaume Ferrús, que era director de TV3, la meva veu li agradava molt i sempre em deia que quan busquessin veus hi aniria”, relata el locutor. Així va ser com un dia el van trucar dels estudis de la televisió catalana, va fer una prova i des de llavors és la veu principal del programa “30 minuts”.

Paral·lelament va treballar durant més de vint anys a Caixa Laietana com a responsable de comunicació, locutant i muntant vídeos corporatius. En els darrers anys ha anat muntant mica en mica un estudi a casa seva. Va deixar la feina a l’entitat financera i avui dia es dedica exclusivament a locutar des de casa seva per a productores i estudis d’arreu del món. La majoria són vídeos corporatius tot i que també fa publicitat. “Locuto en català i castellà per a Dinamarca, Estats Units, Itàlia... a poc a poc van entrant asiàtics però és difícil. El món és molt gran”, afirma Joel Valverde.

“Sense bona veu”

“Però sí que cal treballar, buscar els matisos i les inflexions”
El locutor mataroní no dubta en afirmar que no cal tenir una bona veu per a ser un bon locutor. Ara bé, s’han de treballar altres aspectes. “Has de ser molt crític, llegir molt bé, escoltar-te molt bé i aprendre dels teus errors”, opina Joel Valverde. “Quan pensis que ja ho saps tot, aquell dia hauràs acabat amb la teva feina”, afegeix. A la vegada, cal treballar la veu, buscar-li els matisos i les inflexions. “Trobar els punts on has de reforçar el missatge i els punts on pot ser més suau”, explica. De fet, la locució no és tant la veu, segons Valverde, com la manera d’explicar-ho. “Has de fer que la gent vegi la força del missatge, has de treballar perquè a la gent li cridi l’atenció allò que li diuen i no pas la veu”, assegura el locutor internacional.

APUNTS

Defineix-te
Bastant introvertit, comunicador tot i que no m’agrada massa parlar.

Un llibre
M’agraden molt les novel·les del Dan Brown.

Una pel·lícula
La trilogia del Senyor dels Anells.

Un viatge
Canadà.

Un locutor
Salvador Vidal.

Un somni
Poder muntar un estudi gros i poder donar feina al meu fill,
que està estudiant això.