Lalo Plata, el sindicalista

Perfil del nou secretari de CCOO del Maresme

  • Laura Arias / Anna Aluart
  • Dijous, 02 Maig 2013 00:00

perfils - Lalo Plata

Gonzalo Plata, més conegut com a Lalo, assegura que va néixer en el sí d’una família obrera i que ja des dels catorze anys va haver d’entrar al món laboral. “Primer amb el meu tiet que era repartidor de pa, després a un taller mecànic, més tard a una indústria metal·lúrgica, assegurances, hostaleria... he treballat de tot el que ha calgut”, puntualitza Lalo Plata. Finalment, es va formar en allò que li agradava i es va especialitzar en el que avui dia és la seva feina. “Sóc tècnic de cultura a l’Ajuntament de Martorelles, organitzo des de la festa major fins les jornades de Sant Jordi, programació d’entitats, exposicions, recerca de finançament...”, diu Plata.


Però a part de desenvolupar la seva feina, també té una altra responsabilitat de pes. Arrel de les males condicions laborals en un dels llocs de feina que va ocupar en l’administració pública, Gonzalo Plata es va afiliar al sindicat Comissions Obreres (CCOO). “Els treballadors pagaven un advocat en totes les negociacions laborals i no era el meu model, vam muntar eleccions sindicals, vaig aconseguir una majoria àmplia i vaig començar a negociar”, explica el sindicalista. Des de llavors ha seguit en la mateixa lluita.
De fet, Plata no entén una empresa sense representació sindical. “En qualsevol sector laboral, en qualsevol empresa hi ha treballadors que estan molt a prop dels caps i tenen un estatus que va relacionat amb el càrrec i el sou, però a molts altres els superiors els queden molt lluny”, diu Lalo Plata. Afegeix que a través de la unió en un sindicat, es poden negociar aspectes laborals que, d’altra manera quedarien en mans d’una minoria sense força.
Recentment Gonzalo Plata ha estat nomenat secretari general de la unió intercomarcal de CCOO del Vallès Oriental i El Maresme.

“Als prelaborals”

“Amb crisi econòmica hem de donar servei a treballadors aturats”
Els sindicats tenen una prioritat per davant de la resta: defensar els drets dels treballadors davant dels empresaris. El nou secretari general de CCOO al Maresme considera que cal fer un pas més enllà. “Fins ara enteníem que els sindicalistes havien de donar un servei a la gent que està treballant, però arrel de la situació de crisi econòmica, veiem que també hem de donar servei als treballadors aturats”, diu Plata. Afegeix que cal trobar vies de participació en el sindicat per a aquelles persones “prelaborals” que no aconsegueixen feina. Són dues de les seves prioritats a curt termini com a secretari general de zona de CCOO. “Evidentment n’hi ha moltes altres tant a nivell sindical com social, hem de col·laborar més entre nosaltres”, diu Lalo Plata.

APUNTS

Defineix-te
Ànima inquieta i un tarat de les causes justes.

Un llibre
“Lucio, el anarquista irreductible”,de Bernard Thomas.

Una pel·lícula
“Pink Floyd, The Wall”, d’Alan Parker.

Un viatge
Cuba.

Un sindicalista
Marcelino Camacho.

Un somni
Societat justa i igualitària, iguals en tot.