Carles Alós, escoltar la ment

Psicòleg i audioprotesista.

“Els primers test psicològics que vaig fer tenia 13 anys, els comprava en una llibreria al carrer Balmes i els passava a l’escola, als amics”, explica Carles Alós. La passió per la seva professió ja li va començar de ben petit i no va ser difícil triar els seus estudis. “Mentre estudiava la carrera de psicologia treballava en un banc on feia d’administratiu, estem parlant de l’any 79, era una època amb molt atur”, explica el psicòleg. Un cop acabats els estudis, va compaginar les dues feines i durant la seva carrera les ha alternat en més d’una ocasió. Durant deu anys, per exemple, va dirigir l’entitat bancària on treballava.

La primera vegada que Carles Alós va sentir el nom “Tomatis” va ser a l’escola bressol de la seva primera filla. “Un dia ens van explicar que a l’escola aplicaven una metodologia que es diu Mètode Tomatis, jo havia sentit a parlar alguna cosa però no tenia ni idea de què era”, confessa el psicòleg. Va resultar que aquell mètode inventat per l’otorinolaringòleg Alfred Tomatis era una teràpia basada en la pedagogia de l’escolta per a solucionar problemes i trastorns de l’aprenentatge dels infants.

Després d’especialitzar-se en audiopròtesis, Carles Alós comparteix   centre amb una optometrista. “Nosaltres defensem una cosa molt simple: si tens un nen amb problemes d’aprenentatge abans de res se li ha de fer una revisió exhaustiva”, declara Alós. Sembla una afirmació molt òbvia però segons Carles Alós normalment no es fa així. “Quan ens arriba a la consulta un nen amb problemes d’aprenentatge li han fet de tot, classes de re­forç, repàs i si ha tingut mala sort l’han medicat del TDAH per manca d’atenció”, explica Carles Alós. Recentment ha escrit un article en aquesta direcció, que es pot llegir a la seva web, www.neival.cat.

“Molt subjectiu”

“Hi ha controvèrsia sobre què és TDAH i no es miren altres coses"El TDAH és controvertit perquè segons el país hi ha percentatges de l’1% fins el 20%”, assegura el psicòleg. Això passa, segons Alós, perquè el diagnòstic del dèficit d’atenció es fa a través d’un test escrit amb pares i professors que també varia segons el país. “A més, són qüestionaris molt subjectius”, afegeix l’audiometrista. Per això, en l’article que ha escrit, afirma que abans de dir que un nen té TDAH primer s’han de descartar altres problemes. Explica, a tall d’exemple, que al País Vasc van enviar al servei sanitari els nens que es medicaven per TDAH i després d’una revisió exhaustiva el 74 per cent no tenien aquest trastorn. “El ventall de les causes que poden produir manca d’atenció i hiperactivitat són moltes i normalment no es miren”, assegura.

Apunts

Defineix-tePenso que sóc una persona senzilla que m’agrada molt treballar i m’agrada gaudir de la vida. Procuro fer les dues coses.Un llibre“La otra cara de la hiperactividad”, de Jorge Ferré Veciana i María del Mar Ferré Rodríguez.Una pel·lícula“La vida es bella”, de Roberto Benigni. Un viatgeM’agradaria anar al Canadà.Un psicòlegJean Piaget.Un somniMés sentit comú en tots els aspectes de la vida.