Alberto Mena, l’home que vol ser-ho

És terapeuta d’integració psico-corporal 

Alberto Mena és d’aparença tranquil·la. A primer cop d’ull ja es veu que viu de manera relaxada i pensativa. I quan parla, aquesta sensació no fa més que créixer. Mena treballa a l’hospital Psiquiàtric de Salt, tot i que ell prefereix desenvolupar la seva activitat d’una altra manera. “M’interessa ajudar a la persona a que es pugui trobar a si mateixa, bàsicament, que pugui conèixer la seva veritat personal, original, per a partir d’aquí poder anar connectant cada cop més amb ella”, especifica Alberto Mena.

Ell és terapeuta d’integració psico-corporal i entén el procés personal com l’essència de la persona: “On està situada l’arrel d’allò que som, on estan situats els registres més profunds que tenim”, especifica el terapeuta.

 Aquesta branca de la psicoteràpia encara és força desconeguda. Mena explica que a diferència de les altres branques d’aquesta especialitat, on la persona tractada parla i fa un procés cognitiu, la integració psico-corporal “abarca tot el que té a veure amb la persona, sobretot treballa amb processos profunds, que la persona entri a fons a conèixer-se ”.

Mena també va fer un procés personal. “Jo vaig formar part d’un grup d’homes durant tres anys, un grup psicoterapèutic de vuit homes a la recerca de la identitat masculina”, explica Mena. Aquell grup es dedicava a aprofundir en els processos personals de cadascun dels homes que hi participaven, però també en la relació que tenien entre ells. A part del seu propi procés, durant aquella experiència Mena va sentir la crida de l’escriptura. “Vaig sentir un dia que volia escriure sobre el que vaig anar descobrint sense saber si es publicaria o no”, confessa el terapeuta psico-corporal. Fa un parell de mesos ha sortit a la llum el seu primer llibre titulat “Ser o no ser hombre”.

“Per a tothom”

“No és exclusiu per a homes, les dones podran entendre’ls”

“Ser o no ser hombre” no és, malgrat el títol, un llibre només per a homes sinó que està dirigit a un públic general. “Els homes se sentiran identificats amb moltes coses de les que parlo i sobretot en la profunditat de l’home, del què li passa”, afirma Alberto Mena. Però el llibre també està indicat per a les dones. “A les dones els pot servir per veure una mica més enllà el que els passa als homes, que moltes vegades no ho saben ni ells mateixos”, diu el psicoterapeuta. D’aquesta manera, una dona podria entendre millor el seu fill, el seu marit o el seu pare, segons especifica Mena, perquè el llibre parla de tot allò que no mostra l’home. “És una anàlisi profund, de com es construeix l’home com a home, la identitat masculina”, afirma Alberto Mena. 

Apunts

Defineix-teSóc una persona tranquil·la, m’agrada conèixer, sóc inquiet, curiós i intento viure al màxim.Un llibre“Anàlisi del caràcter”, de Wilhelm Reich.Una pel·lículaQualsevol de Malick.Un viatgeEm queda pendent anar a l’Índia i a Cuba.Un psicoterapeutaMarc Costa i Seguí.Un somniEntre tots, transformar la forma de relacionar-nos, que ens puguem relacionar d’una manera més saludable tots plegats.