Jacint Fornols, de gran pantalla

Entès en cinema 

Jacint Fornols va néixer en un poble petit de la Plana de Vic, Sant Pere de Torelló. “És un poble que té dos mil habitants i en els bons temps, estic parlant dels anys seixanta, hi havia dues sales de cinema”, recorda Fornols. De petit era costum que tota la família anés a passar la tarda de diumenge a les sales de projecció. “Era el típic, llavors, feien una sessió doble, amb la mitja part”, afegeix. Aquells records cinematogràfics van ser els primers passos de Fornols en el món del cinema.

Avui dia és un crític i entès en la matèria. Ha col·laborat amb diferents mitjans tant de Mataró i la comarca com de més enllà. Ha escrit articles, participat en tertúlies i col·laborat en televisions aportant la seva visió del cinema. “He estat a la Televisió de Mataró des de l’any 94 fent el programa “L’última sessió” que actualment està a M1 Televisió i sóc el director del programa”, apunta l’entès en cinema.

Més enllà de la seva vessant com a crític, Jacint Fornols també ha experimentat la part de creació del cinema. “He fet curtmetratges, m’ha cridat l’atenció a més de la part de visionar, de crítica o d’estudi també la part pràctica, és molt interessant”, afirma Fornols. Recentment, un dels seus projectes ha unit el cinema i la poesia. “Un poeta, Joan Carles González Pujalte, havia de fer uns poemes arrel d’unes imatges que jo li donava, com poesies visuals, sentir la poesia a través d’unes imatges a partir de les quals el poeta s’inspiri per crear”, descriu Jacint Fornols.

De fet, és precisament la part més eclèctica del cinema el que interessa el cineasta. “És un art multidisciplinari, té moltes vessants, la fotografia, la música, la interpretació... és l’expressió d’una suma d’arts, per això és el setè art”, assegura el crític.

“Accés més fàcil”“Les noves tecnologies aplicades al cinema el democratitzen” Segons Jacint Fornols, el cinema és un art relativament recent que en prop d’un segle de vida ha experimentat molts canvis, en especial pel què fa a les tecnologies. “Les noves tecnologies han fet que es democratitzi l’accés al cinema, abans els processos eren molt més cars i era difícil accedir-hi”, diu Fornols. Afegeix que darrere d’una pel·lícula no només hi ha els actors sinó que fa falta un gran equip: “Hi ha l’apartat de fotografia, il·luminació, decorats, subministres elèctrics...”, enumera el cinèfil. Però, d’altra banda, mal utilitzades, les noves tecnologies no aporten gaire al cinema. “Hi ha pel·lícules que fan servir el 3D nomes perquè paguis més cara l’entrada però no expliquen millor la història”, argumenta Fornols.

Apunts

Defineix-teM’interessa qualsevol activitat en la qual la persona es pugui expressar, tant a nivell quotidià com artístic. Un llibreDe petit em va impactar molt “Crim i càstig”, de Fiòdor Dostoievski.Una pel·lícula“Amanecer” de F.W. Murnau. Un viatgeQualsevol illa, m’encanten.Un crític de cinemaQuim Casas.Un somniQue puguem sortir de la situació actual sense que molta gent que es quedi fora de joc arran del moment  social que estem passant.