Miquel Martínez, de l’aigua al cavall

Fa de Trampa el dia 27

Amb deu anys, Miquel Martínez ja era membre dels equips de suport de Les Santes. Era del servei d’aigües, els que s’encarreguen de portar aigua als portadors de les figures. “El meu pare ho feia i em va dir si ho volia fer, i per no estar a casa vaig dir que sí”, diu Miquel Martínez. Els equips de suport es canvien al mateix lloc que les Trampes i els Heralds. Per això Martínez sempre havia vist com es preparaven i fins i tot s’havia interessat per aquestes figures. “Als setze anys vaig preguntar per si podia fer de Trampa i em van dir que els llocs ja estaven agafats”, diu Martínez. Casualment, una noia va fallar i a última hora van haver de buscar algú que la suplís. Totes les mirades es van fixar en Miquel Martínez. “Quan m’ho van dir em pensava que m’estaven enganyant, vaig fer d’Herald i quan vaig seure sobre el cavall aguantant l’estendard vaig pensar que jo hi havia anat a portar ampolles i en canvi em veia allà a sobre”, recorda Martínez.

Durant el recorregut, els cavalls van agafats en tot moment per una persona que va a peu, així que l’Herald només s’ha d’ocupar de l’estendard i els Trampes de tocar el ritme amb els timbals. Normalment no hi ha problemes, però l’any passat, un dels cavalls estava molt nerviós. “Tota l’estona donava voltes sobre si mateix, no s’estava quiet, va trepitjar una claveguera, va relliscar i va caure amb mi a sobre”, relata Martínez. Afortunadament li va quedar el peu entre el timbal i la bèstia així que no va prendre mal. Tot i que el Trampa va tornar a pujar, aquell mateix dia van haver de retirar l’animal a mig recorregut. “En aquell moment em va fer pena haver de baixar però alhora era el millor perquè tota l’estona pensava que tornaria a anar a terra i que no tindria tanta sort com la primera vegada”, confessa, el Trampa. 

“Faig això”

“La gent també sabrà que hi ha més coses a part dels Robafaves”

“Les Trampes sortiran el dimecres 27 i acompanyen els membres de l’ajuntament fins a missa i tornen a sortir per la tarda”, explica Martínez. Ja fa uns anys que puja dalt dels cavalls tocant els timbals o portant l’estendard com a Herald i, fins ara, la seva figura era molt desconeguda. Enguany, gràcies al cartell, la figura de la Trampa és una mica més popular. “Crec que anirà molt bé perquè així la gent també sabrà que a part de les figures hi ha altres complements, no només les figures de foc i la família Robafaves”, diu Martínez. A més, per primera vegada, s’ha sentit identificat amb el dibuix del cartell. “Quan el vaig veure vaig pensar que ara ja puc dir: això és el què faig, perquè els altres anys, jo ho explicava i la gent em deia que no ho havia vist mai”, diu el Trampa.

APUNTS

Defineix-teUn noi amable que li agrada molt fer broma però a l’hora d’estar seriós estic per la feinaUn llibreEl llibre de CrackòviaUna pel·lícula“Fast and Furious”, de Justin Lin Un viatgeA França, amb els meus pares Un acte santeroLa Nit BojaUn somniVeure fins ser gran les Santes, poder-les gaudir sempre