Domingo de la Ossa, cultura dual

President Associació Murciana Virgen de las Maravillas

Parla un català correctíssim. De fet, confessa que té el nivell C de català. Tota una mostra d’integració per part d’un murcià que va venir a viure a Mataró amb tant sols sis anys. “Vaig néixer a Cehegín, els meus pares van haver de sortir d’allà perquè no hi havia feina, i vam arribar l’any 63, com molta gent els anys 60 i 70”, diu de la Ossa. El seu pare va treballar de seguida als tramvies i, posteriorment, de cobrador als autobusos, fins que es va jubilar. “Jo anava des dels sis anys al col·legi i gairebé es pot dir que he fet tota la vida aquí a Mataró”, explica Domingo de la Ossa.

Ell és català i, alhora, murcià. Una barreja que l’enriqueix i que porta amb molta naturalitat. “Aquí t’ajuntes també amb la gent del poble, quan era petit venia molta gent de fora al barri de Cerdanyola”, recorda. Allà mateix és on treballa després d’haver fet un gir rotund a la seva vida. “Havia treballat a l’empresa privada durant 20 anys i quan l’empresa va tancar, vaig decidir que, o bé trobava una altra feina, o bé em treia una carrera”, afirma el murcià. Així va ser com va entrar a la universitat amb 42 anys i sense complexes. Es va diplomar en graduat social, especialitzat en relacions laborals. Gràcies a aquella decisió, ara per ara té la seva pròpia gestoria.

Durant el poc temps lliure que li permet el negoci, Domingo de la Ossa es dedica a l’Associació Cultural Murciana Vírgen de las Maravillas. Originalment estava formada per gent provinent de Cehegín però avui dia està oberta a tota la ciutadania. “El quart cap de setmana de setembre, fem la processó de la imatge pels carrers del barri i el diumenge al parc forestal fem un dia de romeria des de l’any 76”, explica el president de l’associació que té prop de 350 nuclis familiars que en són socis.

“Amb inquietud” “Quan et toquen de més a prop sembla que ho sents més”

El terratrèmol de la ciutat murciana de Lorca va consternar tot l’estat. A Mataró, l’Associació Cultural Murciana que presideix Domingo de la Ossa ho va viure amb inquietud. Els murcians van sentir-se molt identificats amb les famílies afectades. Era molt fàcil que algun conegut tingués relació amb Lorca. “Tenim uns quants socis que són de Lorca, inclús a un soci li va afectar la seva casa”, diu el murcià. Per això, l’entitat ha volgut, des del començament, afegir el seu granet de sorra per ajudar els afectats pel devastador terratrèmol que va deixar vuit víctimes mortals. “Veient la magnitud del desastre tan gran, fem una col·lecta dins de Mataró per recollir diners i d’alguna manera o altra pal·liar una mica la situació”, afirma de la Ossa. De moment, han aconseguit gairebé 4.000 euros.

Apunts

Defineix-teAssequible, em diuen alguna cosa i de seguida estic disposat a fer-la, potser fins i tot em passo.Un llibre“Pedanías de Cehegín”, de José María Alcázar.Una pel·lículaD’història recent, com 23-F. Un viatgeRoma.Una activitatJa no la fem però m’agradava molt quan el grup de cors i danses sortia als pobles de la comarca.Un somniEstar una mica més tranquil, tenir una mica de descans i que sortim de la crisi.