Xandri Montasell, sense por a la música

Compositor de la nova sardana “Elena i el trombó”

Premià de Mar va ser testimoni el passat diumenge 15 de desembre de l’estrena de la sardana “L’Elena i el trombó”. Es tracta d’una nova peça del compositor mataroní Xandri Montasell interpretada per la Cobla Ciutat de Mataró. Aquesta peça, que va tenir èxit en la seva presentació, va sorgir arran d’una anècdota familiar. “La meva neboda Elena tenia dos anys i el meu germà li va voler ensenyar el trombó de vares”, explica Montasell. La menuda, en sentir el so de l’instrument es va espantar. “El meu germà, que és molt murri, la va perseguir amb el trombó de vares per tota la casa”, diu el compositor. D’aquí en va sortir una sardana que tenia per objectiu fer que la petita Elena li perdés la por al trombó. “Ella va venir a l’estrena, ja no li té por al trombó però sí a la plaça plena cridant el seu nom”, assegura el tiet d’Elena.

A banda d’aquesta composició, Montasell ja havia presentat una sardana elaborada juntament amb el músic Pere Gonzàlez. “El Ball de les Pedretes és una peça popular de Mossèn Miquel Ferrer i forma part de l’espectacle d’Els Pastorets de la Sala Cabañes”, afirma el compositor.

La música sempre ha despertat l’interès de Xandri Montasell. “A casa sempre n’hem escoltat molta, Mozart, Txaikovski... i he tingut molta facilitat”, declara el compositor. Arran de les seves inquietuds va començar els seus estudis musicals per diverses escoles de Mataró i, posteriorment, de Badalona, Barcelona i Sabadell. La sardana i l’havanera són dos tipus de música molt presents en l’obra actual de Xandri Montasell, estils que sovint s’infravaloren, segons el compositor. “Fa poc em van preguntar si no estava fent res més gran. Pau Casals i molts altres grans músics n’han composat. Què hi ha més gran que això?”, declara Montasell.

“Componc de tot”“M’agrada molt la música que tingui canya”“Quan em pregunten què componc, dic que componc de tot”, afirma l’autor de “L’Elena i el Trombó”. L’havanera, la sardana, la música simfònica, barrejada amb bateria, baix i guitarra elèctrica són alguns dels camps que han passat per les mans de Montasell. El músic assegura que li agrada molt la música “canyera”. “Abans d’anar a dormir escolto Wagner, molta gent fa servir Satie, que és més relaxant però a mi em posava nerviós la música que relaxa”, confessa el compositor. A més, les petites anècdotes i els detalls sovint són una font d’inspiració per a Xandri Montasell. “Hi ha petites coses que em van quedant i quan s’encén la guspira ho he d’apuntar”, diu. “Quan la inspiració et truca l’has d’atendre perquè sinó se’n va a buscar un altre”, considera el compositor.

 Apunts

Defineix-teSenzill, humil, realista, coherent i lògicUn llibre“Història d’un cavall”Una pel·lículaLa saga de “La Guerra de les Galàxies ”, les antiguesUn viatgeNova YorkUn compositorStravinskiUn somniQue tots els polítics corruptes i els estafadors de moda desapareguin de la faç de la terra