Joan Bellavista, a tota vela

Director del Consorci del Port de Mataró

Des de l’any 1998, Joan Bellavista és el gerent del Consorci del Port de Mataró. “Mirant enrere, 11 anys semblen molts però quan tens feina passa molt ràpid”, afirma el director. En aquest sentit, destaca les fites que s’han aconseguit al Port amb ell al capdavant. D’una banda, la plena ocupació dels amarraments, en segon lloc la construcció de la porta d’accés per Laia l’Arquera i la urbanització del tram que separa la via de la zona comercial. “En aquest temps hem intentat aprofitar i donar-li valor al port amb el nostre treball”, diu el gerent. Actualment, el Consorci es troba en un punt de reflexió estratègica, especialment per la possible ampliació del front marítim, segons apunta Bellavista.

El Consorci del Port és una empresa de titularitat pública però finançament privat: “funciona autònomament, si no guanyem diners no en tenim”, declara el director del Consorci. Uneix la força de la Generalitat amb la proximitat de l’Ajuntament de Mataró. “Crec que és un matrimoni o una parella de fet molt bona perquè uneix els aspectes positius que poden aportar les dues administracions”, opina Joan Bellavista. En qualsevol cas, el gerent assegura que l’entitat té “capacitat de generar un superàvit que permeti fer millores en el port i proposar-se objectius de futur ambiciosos”. Així mateix, considera que hi ha molts aspectes del port que es desconeixen i fa una crida a la ciutadania perquè s’hi apropi. “A part de les pedres hi ha moltes persones que hi treballen, que hi ha moltes empreses que els poden donar serveis”, assegura el director. Destaca la restauració, les escoles nàutiques, els centres d’immersió, de rem, de vela o vela llatina tradicional, l’arqueologia submarina... Activitats que s’ofereixen al front marítim de la ciutat i que sovint passen massa desapercebudes.

“Les obres són un llegat”

“Pel port es necessiten les dues coses, base tècnica però també de gestió”

Ser director del Consorci del Port de Mataró no és un càrrec gratuït. Bellavista té una gran formació al darrere que uneix la part tècnica i l’administrativa. D’una banda, és enginyer de camins, canals i ports, però també va estudiar un màster en administració d’empreses. Pel què fa a l’enginyeria civil, Bellavista n’és un apassionat. “Té a veure amb les infraestructures, amb les ciutats, el territori i sempre m’ha agradat molt aquest component social”, assegura el director portuari. Pel què fa a les obres li agrada que, en el fons, esdevinguin “un llegat pels que vindran després”, diu Bellavista. Ara per ara està fent el doctorat sobre ciències del mar, en relació amb els ports esportius. Col·labora amb diverses universitats impartint classes per transmetre els seus coneixements.

Apunts

Defineix-teSóc mataroní, pare de família amb tres fills i una dona que estimo molt. Gaudeixo molt de la meva feina i transmetent part dels coneixements Un llibre“La Bíblia” perquè transmet molts valors, no te l’acabes i ha tingut un impacte molt granUna pel·lícula“Revolutionary Road”, de Sam MendesUn viatgeM’agrada molt Nàpols, les runes de PompeiaUna embarcacióEl Sant Ramon, la vela llatina té un navegat tranquil i segurUn somniM’agradaria que Mataró, amb el projecte marítim realment es fixés viure cara al mar amb un sentit modern i de futur