Pep Sivilla, un veí més

Director del CEIP Joan Coromines i activista veïnal

Veure el perfil en pdf 

Pep Sivilla és llicenciat en periodisme però a la pràctica no és aquesta la seva professió. “No m’he pogut desenvolupar com a periodista professional, he fet alguna cosa concreta com a freelance, col·laboracions a TV Mataro o a Ràdio Arenys”, afirma Sivilla. En realitat, Pep Sivilla sempre ha sigut mestre, ja que també és diplomat en magisteri. Durant molts anys, va practicar la docència a l’escola Germanes Bartomeu, però des de fa un any és director del CEIP Joan Coromines, una escola nova a la ciutat. “És tot un repte i il·lusiona perquè és un projecte nou i l’ajudes a néixer”, explica el mestre.Però paral·lelament a la seva feina, Sivilla ha tingut una altra activitat. L’any 92 va presidir la Federació d’Associacions de Veïns de Mataró. L’any 95 va passar de l’associació de veïns del Centre a la de Peramàs-Esmandies. Al cap de dos anys ja estava dins de la junta de l’entitat. Poc després va ocupar el càrrec de vicepresident i, finalment, l’any 2000 va agafar les regnes de l’associació veïnal com a president, càrrec que va ocupar durant vuit anys, dues legislatures consecutives. “Segons els estatuts s’agafa la presidència per quatre anys però com que no hi havia candidats em vaig tornar a presentar quatre anys més i vaig exhaurir totes les possibilitats, els estatuts ho diuen molt clar: màxim dos mandats seguits”, assegura Sivilla.Durant aquests anys, s’ha fet molta feina a nivell veïnal, una activitat que requereix moltes hores de dedicació voluntària però que no tothom valora prou. “És una feinada encara que no es nota des de fora”, diu l’antic president de l’associació veïnal de Peramàs-Esmandies. No obstant, Sivilla està satisfet amb els dos mandats que ha presidit.“És una feina cansada però ha sigut gratificant”, reconeix el director del CEIP Coromines.

“Pocs canals de difusió”   

“La política municipal no té interès en aclarir què és una associació de veïns”, afirma SivillaUn dels grans problemes de les associacions de veïns, segons Pep Sivilla, és la manca de coneixement de la població. “El món associatiu és desconegut pels ciutadans i no es valora prou”, opina Sivilla. Un dels errors més freqüents és oblidar la vessant altruïsta dels casals de barri. “La gent pensa que els que preparen les festes del barri cobren, i és un equívoc”, afirma l’antic president de l’Associació de Veïns de Peramàs-Esmandies. Ell creu que la manca d’informació és una causa dels pocs canals de difusió que tenen les associacions i l’Ajuntament no els ajuda, en aquest sentit. “El voluntariat més anònim està als barris, als casals, i són els veïns. El president és la figura més coneguda però sense l’equip humà de voluntaris no seríem res”, assegura Pep Sivilla. 

APUNTS

Defineix-teDedico força temps a donar, tinc una actitud de servei als altres tant en la meva feina com en les meves hores de dedicació veïnal, m’he dedicat bastant a la gent que m’envolta sense esperar recompensa. Sóc molt conscient que ho faig perquè vullUn llibre“Aprender a vivir con niños: ser para educar”, de Rebeca WildUna pel·lícula“Novecento”, de Bernardo Bertolucci, la que més m’ha impactat en la meva vidaUn viatgeA l’illa de Creta. Hi vaig anar fa tres anys i hi tornariaUn educadorLoris MalaguzziUn somniUna societat on hi hagi equitat, on no hi hagi ciutadans de primera i de segona