Josep Maria Jodar, de grans passions

Docent de llengua anglesa, pintor i surfista

Veure el perfil en pdf

Aparentment, Josep Maria Jodar és un professor d’anglès que treballa a l’Institut Nord-americà de Barcelona. Concretament gestiona la secció d’exterior d’aquesta empresa d’idiomes. Però el cert és que aquesta feina és només el sou de Jodar. En el seu temps lliure, Jodar té una altra cara: és pintor. “No es pot viure de la pintura, has de tenir una feina paral·lela”, afirma Josep Maria Jodar.Això, els llenços i els pinzells, que ha après a utilitzar de forma autodidacta, queden per a les estones més personals. “En el meu temps lliure pinto perquè és la meva essència que m’ha acompanyat tota la vida”, comenta el pintor. A més, assegura que només pinta allò que desitja: “De nen tens un cert virtuosisme, ho notes, ho noten i et van animant i sempre he pintat el què m’ha agradat”, explica Jodar. Per a Josep Maria, pintar significa molt. “Quan penso què és el què tinc, a part de la família i la feina, crec que sempre tinc aquest racó de la pintura que sempre m’ha acompanyat i ajudat en els bons i mals moments”, assegura el pintor. Però, de fet, ell és un home de grans passions. A banda de pintar ja fa ben bé dotze anys que va començar a anar a la platja a fer surf. Precisament aquest és el tema recurrent del seu art des de fa temps. Senzillament perquè, com la pintura, l’apassiona.Tot va començar amb un reportatge televisiu en el què Jodar va conèixer la història del surf. Després d’investigar per Barcelona, va trobar una planxa de surf que abans eren més difícils de trobar. “La vaig comprar i vaig començar a ficar-me jo sol a l’aigua, i mica en mica vaig conèixer gent a la platja que feia surf”, relata Jodar. Des de llavors, no només el seu temps lliure, sinó també la seva pintura s’han impregnat de la cultura surfista.

“És una sort tenir platja”

Representar imatges del surf són com finestres al mar” afirma Josep Maria Jodar   Surf i pintura és una barreja explosiva. “El surf és un esport primitiu, com la pintura, i consisteix senzillament en agafar una planxa que sura i agafar onades que estan fetes per l’energia del sol i el vent”. Així mateix, el surfista defineix la pintura com l’acció d’enganxar pigments sobre una superfície i representar la realitat. O com a mínim, la seva realitat. Tot i que només fa dotze anys que va descobrir aquest esport, la platja sempre ha significat molt per a ell. “Sempre m’he sentit molt a gust a la platja. De petit m’escapava amb els amics vora mar i era com els nostre reducte, una mena de paradís on jugàvem”, explica. Ara per ara, també és un tresor inesgotable de paisatges per les seves pintures i paradís d’onades pel seu esport preferit.

APUNTS

Defineix-teQuan desconec una cosa acostumo a ser introvertit, però amb les coses que m’apassionen sóc molt extrovertit perquè realment conec del què parlo Un llibre“Morning Glass”, de Mike DoyleUna pel·lícula“Con la muerte en los talones”, de l’actor Cary Grant i dirigida per Alfred HitchcockUn viatgeSé que ha de venir aquest viatge, però no sé onUn surfistaMiki DoraUn somniQue ens estimem