Pere Vilaseca, la religió de llibertats

Mestre i coautor d’un llibre sobre la religió a l’escola

Veure el perfil en pdf

 “Religió, Escola i Poder, un trencaclosques que no encaixa” és el títol que ha escrit Pere Vilaseca juntament amb dos companys. Es tracta d’un text que pretén reflexionar sobre una situació actual de força controvèrsia. “Hi ha un tema que està mal resolt en el sistema educatiu espanyol i català: la religió”, explica Vilaseca. El problema, en aquest sentit, és causa de la polarització de dues postures antagòniques. “D’una banda hi ha gent que pensa que la religió ha de quedar absolutament desterrada de l’escola”, comenta el coautor del llibre.

D’altra banda hi ha un sector, encapçalat sobretot per la conferència episcopal espanyola, que pensa que la religió a l’escola ha de servir per “adoctrinar”. “Ens sembla que entre aquestes  discussions perdem una oportunitat molt important per fer el que nosaltres anomenem cultura religiosa”, afirma Pere Vilaseca. Així doncs, la seva proposta, reflectida en el llibre publicat, consisteix en un ús de la religió totalment diferent: “Treballar amb els nois a l’escola les religions del món i el món de les religions”, assegura. D’aquesta manera, es poden treballar moltes religions, no només la catòlica i treballant de forma més transversal, no tant emmarcada en assignatures tancades.Per damunt de tot, Pere Vilaseca es considera mestre, tot i que per diverses circumstàncies actualment no està a les aules sinó que coordina els docents del centre educatiu on treballa. La religió ha tingut rellevància tant en la seva vida laboral com personal, però d’una manera especial. “He viscut la religió d’una manera bastant particular, de cap manera dogmàtica o doctrinària, sinó com un element que m’ha ajudat a ser més lliure”, afirma Vilaseca. El pecat, la por i l’amenaça són parts de la religió que no entren en la seva idea de religió.

“Valors i incongrruències”

La religió és una aposta per trencar amb la màgia, el poder, la por i el pecat”, afirma VilasecaSens dubte, Pere Vilaseca aposta per una educació religiosa molt diferent del model confessional. Creu en una cultura religiosa gens dogmàtica i que serveixi, com haurien de fer també la resta d’assignatures, a resoldre els problemes quotidians de la vida. “La religió també es pot transmetre de manera neutra i no apassionada igual que puc ser un gran amant del cubisme i no per això deixar d’ensenyar gòtic o romànic”, equipara el docent. Però d’altra banda, també és conscient de la presència d’incongruències en les religi­ons. Considera que hi ha elements negatius que no es poden passar per alt. “Com tot: la literatura, la ciència, la política... tot porta coses bones i dolentes i també s’han d’explicar les dolentes que han portat totes les religions”, afirma Vilaseca. 

APUNTS

Defineix-teSóc una persona que intenta fer la feina ben feta i discreta Un llibre“El quadern gris”, de Josep PlaUna pel·lícula“Dersu Uzala”, que traduït al català seria El Caçador, del director japonès Akira KurosawaUn viatgeL’he fet a trossos i a mitges, des de Turquia a Córdova, fent la volta per tota la Mediterrània. M’agradaria fer-ho tot seguit Un model educatiuHauríem de fer un sofregit de molts, però jo apostaria pel model anglès, tot i que hi ha moltes coses que s’han d’anar millorantUn somniQue el món fos una mica més just del que és actualment. Per més que progressem continuen havent poquets rics i molts pobres en el sentit material, tot i que en el sentit espiritual segurament no és així