Rafalito Salazar, amb rumba a les venes

Rumbero, d’Ai Ai Ai i antic membre de la banda de Gato Pérez

Veure el perfil en pdf 

Tant sols tenia 7 anys quan Rafalito Salazar, orgullós de ser gitano català, va començar a tocar la guitarra. “Des dels 8 anys jo tocava a les nostres festes gitanes, a les nostres ‘juergues’, els nostres casaments...”, explica Salazar. Però en una d’aquelles ocasions, en un casament gitano-català al barri barceloní de Gràcia, Rafalito Salazar va conèixer a una de les figures més representatives del món de la rumba: Javier Patricio Pérez, més conegut amb el sobrenom de Gato Pérez. Van intercanviar els telèfons i l’endemà, després d’una breu trucada de Gato Pérez, Salazar va esdevenir professional de la rumba. “Vaig anar de casa meva directament a la televisió. Jo no he hagut d’anar a estudiar a molts llocs, pujar a molts escenaris ni treballar-m’ho molt, abans de ser professional”, puntualitza Salazar. De totes maneres, mantenir l’èxit un cop al cim no és fàcil. Per això el rumbero assegura que l’esforç posterior ha sigut clau: “He tingut la sort de cara. Però si he durat tants anys és perquè m’ho he merescut, m’ho he currat i no he sigut un boig”.

Durant els següents quatre anys i mig, Salazar va formar part de la banda de Gato Pérez fins que aquesta es va dissoldre a partir de la mort del líder rumbero.

Ha treballat amb figures com Peret i amb grups com Lax’n’Busto o Sau però sens dubte una de les fites musicals amb més èxit va ser la formació del grup Ai Ai Ai l’any 1991, juntament amb Pep Lladó i Sicus Carbonell (que posteriorment seria rellevat per Miquel Górriz). Un grup que feia “rumba i a més a més en català”, segons Salazar i que va gravar quatre discs. Malgrat la seva ruptura  l’any 2000, recentment els membres de la banda han tornat a trobar-se amb la incorporació de David Torras i ja han començat amb la gira “Maquinolandera Tour”, que ha tingut molt bona acollida.

“Al món de la rumba hi vaig néixer”

“Sóc Rumba i sóc Rumbero perquè sóc gitano català, i el què porta a la sang el gitano català no és el flamenc sinó la rumba catalana”, explica Rafalito Salazar. Des de ben petit aquest estil de música l’ha bressolat fins a tal punt que Salazar assegura que va néixer en la Rumba. D’aquesta manera, per a aquest músic, la Rumba significa moltes coses importants. “La Rumba catalana és un sentiment, una forma de viure, una forma de pensar... Ho és tot per a mi i per a la gent que ens dediquem a la rumba”, afirma Salazar. Ara per ara, la retrobada amb els membres d’Ai Ai Ai planteja molts reptes professionals. Tot i que al principi Rafalito Salazar no les tenia totes, els resultats són molt engrescadors. “Estic més content que mai, molt positiu”, confessa el rumbero, satisfet .

Apunts

Defineix-teSóc tot cor, sincer i m’agrada dir les veritatsUn llibreEl llibre més perfecte és la Biblia però el què em va canviar la vida és “El traficante de Dios y la Iglesia de los adictos”, de Sonny ArguinzoniUna pel·lícula“La milla verde” de Frank DarabontUn viatgeLes dues il·lusions de la meva vida eren anar a Caracas i San Juan de Puerto Rico, i ho vaig fer seguit en una gira musical. Quan vaig arribar als dos aeroports vaig fer un petó a terra Un rumberoEl Gato Pérez és el millor rumbero però la millor banda és Fania All-StarsUn somniAconseguir tot el que jo demano. Sobretot que hi hagi pau i salut, que és el més important