Especial Tot Barris - L'Havana/Palau-Escorxador

Llegeix i descarrega't l'Especial Barris que hem preparat per a aquesta setmana!

  • Redacció
  • Dijous, 13 Novembre 2014 11:29

VISUALITZA L'ESPECIAL

DESCARREGA'T L'ESPECIAL

Barris, especial tot barris-Havana

En el Tot Mataró i Maresme del 13 al20 de novembre de 2014, trobaràs l'especial Barri a Barri L'Havana: el barri tranquil que veu sortir el sol i Barri a Barri Palau-Escorxador: el pot petit de la convivència entre diferents.

Podríem dir del barri de l’Havana que és el primer, cada matí, de veure el sol a Mataró. Situat a llevant, amb els aires mediterranis del mar proper, la bucòlica imatge de cada matí –que, per cert, el blog ‘Dia 1’ recull a totmataro.cat– és simptomàticament definitòria d’aquest racó de la ciutat. La tranquil·litat que acostuma a acompanyar l’alba diària sembla durar especialment a l’Havana, un barri eminentment familiar, de naturalesa residencial i que, curiosament, té un caràcter més de Centre a vegades que el mateix centre històric de la ciutat.

Un indicador reforça aquesta teoria, i és un d’aquests barems que mai falla. Es tracta de les immobiliàries, el mercat de lloguer de cases i pisos. I els preus d’aquests. L’Havana és la zona de Mataró més buscada, en alguna ocasió i característiques concretes de la cerca, fins i tot més que el mateix centre neuràlgic. L’entrevista d’aquesta setmana a un veí del barri confirma la teoria: “és com el Centre però sense ser el Centre”, assegura Valentín Gómez.

Ben connectat, amb un dèficit d’aparcaments, amb escoles i el conseqüent anar i venir d’infants i pares i avis que els acompanyen. Comerços i vida al carrer. Tots aquests serien els ingredients d’un barri content de ser on és i de ser com és. L’Havana no és el Centre, ni cap ganes que té de ser-ho.  

Barris, especial tot barris-Palau

El barri del Palau Escorxador és, actualment, un barri eminentment plural, multicultural, mestís. Conviuen en uns mateixos carrers gent de procedència molt diversa i ho fan dibuixant un dels mapes sociològics més diversos de la ciutat. Això no ha estat exempt d’alguna fricció, però sí que és veritat que el nom del Palau ha transcendit menys que el de Rocafonda o Cerdanyola quan es parla d’integració i presència alta de la immigració. Per això diem que aquest barri ve a ser el pot petit de la convivència entre diferents a la ciutat.

Diem convivència perquè al Palau s’hi conviu. Al voltant del pol cultural de l’Escorxador, en el mercat de cada dissabte, al Parc homònim del barri. Al Palau es fa vida al carrer, se celebren les festes pròpies del barri al juliol i de l’Escorxador a finals d’agost i s’hi treballa per una integració exemplar.  

Tens alguna cosa a dir sobre el teu barri? Una foto antiga, una anècdota, una queixa, una foto-denúncia? Alguna cosa que t’agrada i vols que se sàpiga?
El Tot Mataró de Barri a Barri vol recollir tot allò que voleu que trascendexi del vostre barri a Aquesta adreça electrònica s'està protegint contra robots de correu brossa. Necessites JavaScript habilitat per veure-la.

Especial Tot Barris - L'Havana/Palau-Escorxador - Edició 1649
[Del 13 al 20 de novembre de 2014]