L’inici de l’uniforme

Al Col·legi de "Les Franceses" no el van incorporar fins el 1945, després de a 2a Guerra Mundial

  • Redacció / foto: Bárbara Tordera
  • Divendres, 02 Maig 2014 00:00

Foto Antiga 2013, foto antiga- inici uniforme (edicio 1625)

Les escoles van tenir moltes dificultats per tirar endavant just després de la Guerra Civil. I, evidentment, no disposaven d’uniformes. A l’escola de Les Franceses no el van incorporar fins a l’any 1945 o 1946, la mateixa data de la fotografia.

Bàrbara Tordera ha cedit aquest retrat en què ella i la seva germana, així com dues amigues més estrenen els nous vestits. Tordera recorda que “quan les monges van tornar de França el 1941 van començar a portar l’escola i no va ser fins anys després que van incorporar els uniformes”. La foto, feta pel seu pare, retrata uns vestits “blau marí sencers amb botons de camisa, colls blancs emmidonats, que anàvem a buscar a Can Mañach, i un barret d’estil francès”, tal com explica Tordera.

Escolarització difícil

L’escolarització durant la postguerra no va ser fàcil, i encara menys per a  les nenes. Tordera explica que “vaig poder anar a l’escola gràcies al pare d’una amiga” i tot i que va entrar de molt petita, “amb només 12 anys vaig haver de deixar d’estudiar perquè a casa em necessitaven”. Així que de seguida “vaig haver de cuidar-me de la meva germana acabada de néixer i anys més tard em vaig posar a treballar”.